Delfia Batavorum logo

De mozaïekkanaries van Hans Gielesen

door Rob van Es

Je kunt de zaak niet missen, halverwege de brede kant van de Buitenwatersloot hangt de vlag uit. Hier vind je Dierenspeciaalzaak Vogel- en Zaadhandel Het Westen, vernoemd naar het Westerkwartier.
Binnen vind je zangzaad, schelpzand en kanaries. Hans Gielesen zwaait hier de scepter. 45 jaar geleden werd de zaak opgericht door zijn vader Jaap de Blij en moeder Babs Gielesen. Toen zat de winkel nog op de hoek van de Pootstraat en de Nieuwe Schoolstraat. Sinds 25 jaar is de Buitenwatersloot 123 het adres.
Het Westen verkoopt ook dierbenodigdheden zoals cavia- en konijnenspullen en biologisch katten- en hondenvoer. Leuk, maar goed beschouwd gaat het in Het Westen vooral om drie dingen: vogelkooitjes, zaad en mozaïekkanaries. Nou vooruit vier dingen dan: elke zaterdag zoekt een vaste ploeg mannen elkaar achter in de zaak op om met elkaar over kanaries te praten.


Hans Gielesen, het gezicht van Dierenspeciaalzaak Vogel- en Zaadhandel Het Westen (Foto Marianne van Es)

Wereldkampioen in wording
Die mozaïekkanaries van Hans Gielesen danken hun naam aan hun kleuren. Hans is er helemaal gek van. Hij kweekt ze ook, thuis in Schipluiden. De vogeltjes moeten niet alleen mooi zijn, ze moeten ook een goed karakter hebben. “Aan nerveuze types heb je niks. Die verkoop ik als zangkanaries. En goede beursvogel is vooral rustig en weet zich te presenteren”. Inderdaad: beursvogel, want hij doet mee aan internationale wedstrijden. Met groot succes. Hij haalde eerder al brons in Italië en zilver in Spanje. Letwel: dat wil dus zeggen dat onze Hans de op één na mooiste mozaïekkanaries ter wereld in huis heeft. Toch is hij nog niet tevreden. Hans wil nu wereldkampioen worden met zijn gekleurde vogeltjes.
“In 2015 is de internationale beurs voor mozaïekkanaries in Nederland. In Rosmalen”. En precies daar wil Hans zijn slag slaan. “In 2015 hoeven mijn vogels niet te reizen en blijven de vogels goed in vorm, want de beurs is vlakbij. Dat betekent dat ik ze tiptop kan presenteren. Ik hoef er alleen nog maar even de föhn over te halen om de veertjes lekker op te laten bollen”.

Goed werkend darmstelsel
Hoe houd je een mozaïekkanarie in het bijzonder en vogels in het algemeen in topconditie? “Goed eten is belangrijk voor een vogel. Het darmstelsel moet goed zijn”. Maar hoe weet je nu of het darmstelsel van je vogeltje het goed doet? “Observeren! Je moet voeren met je ogen. Eet zo’n vogel alles op? Ziet de ontlasting er goed uit, zit-ie goed in z’n veren. Daar kun je het aan zien”.
Hans adviseert af en toe ook wat kruiden toe te voegen aan het dagelijks dieet. “Een blaadje weegbree of een stukje zuring. Gewoon wat tussen het gras groeit. Je moet het een beetje uitproberen”.

Het geheim van ‘Sukses’
Maar wie echt het beste uit z’n vogel wil halen, wordt door Hans meegenomen naar de hoek in de winkel waar het voer der voeren ligt: Sukses krachtvoer.
Een vinding van Hans’ vader die jaren keurmeester van vogels was. “Hij weet wat vogels nodig hebben”. Het eigengemaakt krachtvoer vindt z’n weg naar liefhebbers in alle werelddelen. “Er staat toevallig weer een pallet klaar voor Canada”, zegt het niet zonder trots.
Wat het is het geheim?  “We maken kleine hoeveelheden voer op maat. Geen kleurstoffen. Met negerzaad en paneermeel. Maar ook met mineralen en aminozuren natuurlijk”.

Gegalvaniseerde kweekpaleisjes
Het Westen heeft ook vogelkooitjes die je nergens anders tegenkomt. Het zijn kweekpaleisjes. Volledig gegalvaniseerd met uitzicht naar alle kanten. Speciaal voor Hans gemaakt op een Italiaans adresje. Het lijkt wel een zeldzame olijfolie, maar het is wel zo. Om de zoveel tijd rijdt een Italiaanse vrachtauto met een nieuwe voorraad kooitjes naar Nederland, waar Hans het alleenrecht heeft op verkoop in Nederland en Duitsland. Die knappe Italiaanse kooitjes gaan natuurlijk wel met alle trends mee. “Er zitten dit jaar transparantblauwe drinkbakjes in. Door die kleur krijg je minder snel alg in je water”.

Rambo en Lotje
Zaad- en vogelhandel Het Westen heeft twee vaste bewoners. Dat is in de eerste plaats Rambo, de kaketoe die je trommelvliezen beschadigt als je niet voldoende aandacht aan haar schenkt. “Echt een vrouw”, weet Hans. Rambo is al 22 jaar vaste bewoonster van de winkel. “We hebben pas later ontdekt dat het een vrouwtje was. Eigenlijk heet ze dus Rambolientje. Maar Rambo bekt beter”.
En dan is Lotje de valkparkiet er nog. “Ik heb haar nu twee weken. Zuster Marie-Thérèse, de laatste non van het Hippolytus ziekenhuis had Lotje jaren op haar kamer staan. Marie-Thérèse stond elke dag pas op als ook Lotje wakker was geworden. Anders zou Lotje van streek raken. De zuster woont sinds kort in een verzorgingshuis in Alphen aan den Rijn. En Lotje mag altijd bij mij in de winkel blijven wonen”.

Het wekelijkse kanarie-overleg
Hans Gielesen houdt van praten, om het maar eens voorzichtig uit te drukken. Elke klant gaat met goed advies de deur weer uit en krijgt desgewenst meteen ook de laatste nieuwtjes uit de buurt mee.
Het is hier zo’n gezellig buurtje. Je hebt hier Lander de slager, Overkamp de motorzaak, Poppendijn van het houten speelgoed en Van Oosten de vishandel om er maar een paar te noemen. Je maakt een praatje, je helpt elkaar waar het kan. ’s Ochtends krijg ik hier pakjes voor Het Stoffig Pakhuis binnen. Die winkel gaat namelijk pas om 12.00 uur open”.
Maar praten doet Hans vooral ook met z’n klanten. Zaterdags is het het drukst. Dan zoeken kanariekwekers uit de omgeving elkaar achter in de zaak op om bij te kletsen. “Ik heb er al een koffieautomaat neergezet, want ik blééf koffie zetten”.
Tussen het wekelijkse kanarie-overleg door houdt hij natuurlijk ook de zomaar even binnenlopende klanten in het oog. Zoals René Slootweg van het gelijknamige autobedrijf. Met een zakje zangzaad gaat hij weer naar buiten toe. “Ik heb twee vogeltjes thuis”. Wat voor vogeltjes? “Geen idee, maar ze fluiten mooi en Hans kan altijd zo fijn over vogels praten”.


april 2012

Zoeken



Agenda

zaterdag 14 december 2024
Een spannende afsluiter van het jaar- lezing door Jeroen Windmeijer
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.