Delfia Batavorum logo

Gehouden excursies

2024:

2023:

2022:

2021:

2020:

2019:

2018:

2017:

2016:

2015:

2014:

  • 13 november 2014: Excursie naar Leiden met een bezoek aan Japanmuseum Sieboldhuis en Museum Boerhaave.
  • 11 oktober 2014: Excursie Mechelen - georganiseerd door Vereniging Vrienden van het Prinsenhof.
  • 19 september 2014: Excursie Den Haag
  • 8 juli 2014: Excursie Maassluis
  • 10 juni 2014: Excursie naar Dordrecht
  • 7 mei 2014: Excursie ESTEC en Keukenhof
  • 26 februari 2014:  Excursie naar Tilburg en Zundert 26 februari 2014

2013:

  • 2 november 2013: Excursie naar De Witte Roos (winnaar LeComteprijs 2012)
  • 22 oktober 2013: Excursie naar het Rijksmuseum
  • 4 juli 2013: Excursie naar de Hermitage in Amsterdam
  • 15 juni 2013: Midden-Delfland Dag arrangement: De Tafel van Midden-Delfland (fietsexcursie met boerenlunch)
  • 23 mei 2013: Excursie naar Stichting Medisch en Farmaceutisch Museum "De Griffioen"
  • 25 april 2013: Excursie van de Vereniging Verre Culturen naar het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen
  • 21 februari 2013: Rondleiding gebouw Bouwkunde

2012:

  • 10 november 2012: Excursie naar Oudenaarde

De excursie naar het Vlaamse Oudenaarde stond voor zaterdag 10 november op het programma. Het beloofde een zeer bijzondere dag te worden. Het oude centrum van Oudenaarde hoort tot het Werelderfgoed en telt vele prachtige monumenten. Oudenaarde was eeuwenlang ook een van de befaamde tapijtkunststeden van Europa. In Oudenaarde is de wereldberoemde serie tapijten over Alexander de Grote te zien en kan nog altijd de tapijtweverij bezocht worden, die nu tevens restauratieatelier is.
Het programma bestond uit een Vlaamse mix van kunst, cultuur en culinair genoegen. Het cultureel, culinaire programma was als volgt:

  • 8.15 uur Vertrek met de bus vanaf het busstation bij het centraal station in Delft.
  • Circa 11.00 uur Voorgerecht: Aankomst in Oudenaarde, waar we ontvangen werden met een aperitief met hapjes. Inleiding door gids over de stad Oudenaarde.
  • Aansluitend bezoek aan het stadhuis van Oudenaarde, waar vele kunstschatten te bewonderen zijn.
  • 13.00 uur  Hoofdgerecht.
  • 14.00 uur  Stadswandeling en een bezoek aan het weef- en restauratieatelier ‘Huis de Lalaing’.
  • 17.00 uur Nagerecht: koffie, thee of een biertje, met mattentaart.
  • 18.00 uur Aanvang terugreis.
  • 20.30 uur Aankomsttijd busstation Delft.
  • Vrijdag 21 september 2012: Excursie naar Museum Overschie, Rotterdam

Overschie heeft al eeuwenlang nauwe banden met Delft. De Schie begon haar bestaan in de buurt van het huidige Schiebroek als een moerassig kreekje dat, ongeveer op de plaats van het tegenwoordige Overschie, uitmondde in de toenmalige Merwede (tegenwoordig: Nieuwe Maas). In het aan dit stroompje ontstane Delft werd deze waterloop de Delf genoemd, waaruit we kunnen opmaken dat hij - in ieder geval gedeeltelijk - gegraven was. De eerste graafwerkzaamheden vonden misschien al plaats in de Romeinse tijd. Onder leiding van een gids werden bezocht:

  • Museum Oud Overschie is gevestigd in 3 panden:
    • Dorpsstraat 134: woonhuis met een grote deur in Lodewijk X-stijl;
    • Dorpsstraat136 met een dorpswinkel,
    • Dorpsstraat 138 met een trapgevel uit de 17de eeuw.
  • Het Buitenmuseum
    • Het halve hectare grote buitenmuseum ligt midden in het historisch centrum van Overschie. Bij het buitenmuseum horen onder andere de oude begraafplaats van Overschie, het baarhuisje, het theehuisje uit de oude pastorietuin en het brugwachtershuisje van de Lage Brug.
  • De Grote Kerk van Overschie.
    • De in 1900-1901 gebouwde kerk in neogotische trant is een ontwerp van de Rotterdamse architect Bernhard Hooijkaas jr. (1856-1935). De kerk is nog geheel in oorspronkelijke staat. De karakteristieke spits, met grote en kleine ui bepaalt nog steeds het silhouet van het historische dorp Overschie. De toren werd naar het model van de eerder afgebrande kerktoren opgetrokken. Het stoere vierkantige bakstenen onderstuk is tot aan de omloop 31 meter hoog. De twee nieuwe luidklokken die in 1901 in de toren kwamen te hangen werden in december 1942 op last van Duitse bezetters weggehaald. Maar in 1946 hingen er al weer nieuwe klokken, vervaardigd door Van Bergen te Heiligerlee. De kleine klok weegt 675 kg en de grote 1100 kg. Beide klokken moesten tot ca. 1960 met de hand worden geluid.

  • Zaterdag 16 juni 2012: Excursie (per fiets) naar ’t Woudt op de Midden-Delfland Dag
    Georganiseerd i.s.m. de Midden-Delfland Vereniging

De Midden-Delfland Dag 2012 had als thema  ‘Het leven van nu in een landschap van toen’.
Eén van de concentratiepunten op die dag is de oude kern van ’t Woudt, niet ver van Delft. Dit kleine dorp was al in de middeleeuwen in de wijde omtrek bekend om zijn goede kwaliteit zuivel – vooral boter. Nu is deze kern een beschermd dorp(sgezicht), met een oude kerk en enkele historische boerderijen.
Op Midden-Delfland Dag worden op ’t Woudt en eromheen allerlei activiteiten georganiseerd met een educatief en cultureel karakter. Centraal thema is de rol van ’t Woudt en zijn polders in het verleden op het gebied van de zuivelproductie. Rond het middaguur is er in de tuin van de historische ‘Hofwoning’ een speciale ‘boerenlunch’, met gebruik van streekproducten.


  • Dinsdag 22 mei 2012: De rekwisieten van EWI
    Faculteit EWI, Mekelweg 4, 2628 CD Delft
Niet veel mensen weten het, maar wie in de laagbouw van het gebouw voor Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) een steil trappetje afdaalt, komt in schatkamers met oude radio’s, computers en nog veel meer. Wat is dit, voor wie en waarom?
 
Het bezoek aan de verzameling is een wonderlijke confrontatie met de huidige wereld. De collectie bestaat uit allerlei apparatuur die ooit vernieuwend en zelfs baanbrekend is geweest. Bewondering is er bij de kabelbomen en de rijen relais van de Testudo computer van prof.dr.ir. Willem van der Poel uit 1952. Er is een roze met paarse machine waar men in 1983 een afstudeerproject op draaide met floppy’s zo groot als ontbijtborden. Op een Akai VT-700 videorecorder uit 1973 met open spoelen kon men zelf bewegende beelden opnemen en gelijk afspelen. Er zijn telefooncentrales, een ponskaartmachine, een schaakspel met rijdende robots, medische apparatuur enzovoort. De verzameling is zo breed dat er voor elke geïnteresseerde wel aanknopingspunten te vinden zijn bij een, nog niet eens zo heel lang geleden, vervlogen verleden.
Een gids zal u bij deze ontdekkingstocht begeleiden en uitleggen hoe deze verzameling tot stand is gekomen.

  • Zaterdag 18 februari 2012: Science Centre Delft
    Mijnbouwstraat 120, Delft
In 2008 moest het Techniek Museum Delft de locatie aan de Ezelsveldlaan verlaten. Deze gebeurtenis is aangegrepen om het concept van dit museum ingrijpend te veranderen. Het resultaat hiervan is het in september 2010 geopende Science Centre Delft, gevestigd in het gebouw van de voormalige Mijnbouwfaculteit.

Wat is er te zien en te doen?
Je eigen vliegtuigvleugel ontwerpen. Een dijkdoorbraak voorkomen. In de huid van een chirurg kruipen. Je ontdekt wat wetenschap en techniek voor de samenleving kunnen betekenen.
Als bezoeker word je uitgenodigd mee te doen en mee te denken met de ontwikkeling. Meedoen of alleen rondkijken? Het kan allemaal! De Amazing Technology ruimte zorgt meteen bij het binnenkomen voor een "wow" effect. Aanraken, doen en beleven in een ruimte vol met waanzinnige apparaten, bizarre verschijnselen, snelle experimenten, meetapparaten en collectiestukken zoals de Nuna. Alle objecten zijn het resultaat van echte onderzoeken, les- en afstudeeropdrachten en wedstrijden die gedaan werden door studenten en wetenschappers van de TU Delft.
Rondleiding o.l.v. van een gids 11.00-12.00 uur. Daarna mogelijkheid om op eigen initiatief en in eigen tempo de diverse proefopstellingen uittesten.
 
  • Zondag 29 januari 2012: Maritiem Museum
    Leuvehaven 1, 3011 EA Rotterdam (hoek Blaak-Coolsingel)

De excursiecommissie sluit bij de lezing 'Yin & Jan, China en Nederland door scheepvaart verbonden’ aan met een excursie naar het Maritiem Museum Rotterdam op zondagmiddag 29 januari 2012. De bezoeker maakt kennis met de nauwe handelsrelatie tussen Nederland en China, onze wederzijdse beïnvloeding en de belangrijke rol die de scheepvaart hierin heeft gespeeld. Zonder de Chinezen waren Nederlanders geen echte theeleuten geworden en zonder de Nederlanders had Hong Kong geen luchthaven in zee. In de tentoonstelling ‘Yin & Jan, China en Nederland door scheepvaart verbonden’ vertellen digitale gastvrouw Yin en gastheer Jan aan bezoekers alles over de eeuwenoude handelsrelatie tussen deze Aziatische reus en ons kleine kikkerland. Voor de tentoonstelling werkt het Maritiem Museum Rotterdam nauw samen met het China Maritime Museum in Shanghai, dat enkele bijzondere collectiestukken beschikbaar heeft gesteld, zoals een kompas uit de Song-dynastie.

2011:

  • 16 en 23 februari 2011: tentoonstelling Delftse Smaakmakers, Delft

In februari werd, in samenwerking met Erfgoed Delft, de Lustrum tentoonstelling Delftse Smaakmakers bezocht. De start van de excursie was in de Kamer van Charitate, waar mevr. dra. Marga Schoemaker, conservatrice bij Erfgoed Delft, de inleiding hield. Hierna begaven de excursiegangers zich naar het Museum Lambert van Meerten om de tentoonstelling te bekijken. In totaal waren er 30 deelnemers.

  • 18 maart 2011: Glasstad Leerdam

De Glasstad Leerdam - met het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij - werd per bus bezocht.
In de Glasblazerij bewonderden wij de wijze waarop door volleerde internationale kunstenaars glas werd geblazen: beginnend met een klein stukje glas dat eindigde in een prachtig kunstwerk.
Na de copieuze lunch werd het Nationaal Glasmuseum met een bezoek vereerd.
In vier groepen verdeeld werd de vernieuwde tentoonstelling uitvoerig bekeken. Er waren 60 deelnemers.

  • 22 mei 2011: Delfshaven, Rotterdam

Delfshaven met de scheepswerf De Delft werd door 40 deelnemers met een bezoek vereerd.
Het Historisch schip 'De Delft' is een reconstructie van het 18e-eeuwse schip Delft. Het oorspronkelijke schip is na een felle strijd gezonken en twee eeuwen later teruggevonden op de bodem van de Noordzee. Duizenden particuliere en zakelijke sponsoren steunen dit unieke project. Uniek omdat 'De Delft' de grootste reconstructie van een houten oorlogsschip in Europa is, bijzonder omdat dit alles gerealiseerd wordt door vrijwilligers en leerlingen. De reconstructie is vanwege de financiële stand van zaken vertraagd en daardoor nog lang niet afgerond.
Door miscommunicatie bij de lokale organisatie kon van de lunch spijtig genoeg geen gebruik worden gemaakt.

  • 31 mei 2011: Grafmonumenten Oude Kerk, Delft

Onder leiding van mevr.dra. Ria van der Meer en mevr.dra. Annemarth Steringa werd in mei een excursie georganiseerd naar Grafmonumenten in de Oude Kerk te Delft. Uitvoerig werd in de beide groepen, met in totaal 34 deelnemers, toelichting gegeven op graven, grafstenen, gedenkstenen en grafmonumenten.
De excursie was een vervolg op de lezing van mevr. Steringa tijdens de op 17 mei gehouden Algemene ledenvergadering van Delfia Batavorum.

 

  • 1 oktober 2011: Museum Nusantara, Delft

Het volledig gerenoveerde en heringerichte Museum Nusantara is op 11 maart 2011 feestelijk heropend en dus een bezoek waard. Met deze excursie werd aangesloten op een lezing van Delfia Batavorum, de Vrienden van het Prinsenhof en de Vereniging van Verre Culturen op 13 september. De excursie op 1 oktober had 40 deelnemers en bestond uit:

  • Rondleiding, in twee groepen, door de permanente tentoonstelling “Tussen Hemel en Aarde“.
  • Lezing door de “krissenman” drs. Ruud Greve.
  • Optreden door het muziekgezelschap Marsudi Raras, dat een meer dan 200 jaar oude gamelan tot leven bracht.

 

  • 9 oktober 2011: Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude, Delft

De laatste excursie van 2011 voerde naar het pand van de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude, Oude Delft 49 te Delft.
Daar werd een 45 tal excursiegangers hartelijk welkom geheten door de heer en mevrouw Leupen.
Vervolgens werd uitvoerig uitleg gegeven over de historie van het pand en voormalige bewoners, het interieur, exterieur en de kunstschatten. Ook kon, bij hoge uitzondering, de tuin worden bewonderd.


Zie ook foto's van eerdere excursies: