Delfia Batavorum logo

Feestartikelenwinkel Brehm, plaksnorren en stinkbommen

door Rob van Es

De vrouwen hebben de zaak overgenomen in feestartikelenwinkel Brehm op de hoek van de Nieuwe Langendijk en de Oranje Plantage. Peter Brehm doet het de laatste tijd vanwege z’n gezondheid rustiger aan. Zijn dochter Miranda en zijn vrouw Yvonne draaien op volle toeren. In de kleine winkel is het ook zónder klanten altijd druk. Behalve Peter, Miranda en Yvonne, hobbelt ook kleinkind Mitchell hier regelmatig rond. En altijd aanwezig zijn de Golden retrievers Lizzy en Dana, liggend in het gangpad, knagend op een bot. Het is bijna een wonder dat er nog plek is voor klanten. Maar eerlijk is eerlijk, juist die georganiseerde chaos op een paar vierkante meter is de charme van feestartikelenwinkel Brehm.


Dochter Miranda, echtgenote Yvonne, kleinkind Mitchell en de Golden retrievers Lizzy en Dana: vaste gezichten in feestartikelenwinkel Brehm. (Foto Marianne van Es)

Feestwinkel aan huis
Peters vader, Gerard, gaf 55 jaar geleden de aanzet tot dit snoeppaleis van pruiken en fopartikelen. Maar eigenlijk begint deze geschiedenis eerder al: in de eerste jaren na de oorlog. Peter: “Kort na de oorlog wilden de mensen vertier. Mijn vader zat in de muziek en organiseerde feesten. Maar mensen vroegen hem ook: kun je niet eens wat hoedjes en andere dingen meenemen, zodat het feest nog gezelliger wordt?” En zo kon het gebeuren dat de vensterbank in het huis van Gerard Brehm aan de Palamedesstraat werd ingericht als een etalage met feestartikelen. Anderhalf jaar later volgde het vuurwerk als koopwaar. De loop kwam er in. De feestwinkel aan huis groeide uit z’n jasje en ging verkassen. Na eerst twee jaar aan de ene kant van de Nieuwe Langendijk feestartikelen te hebben verkocht, verhuisde Brehm naar z’n huidige plek aan de voet van de Koepoortbrug. Vanuit een hoekje vol Oranje-artikelen laat Peter weten: “Hier zat eerst de sigarenwinkel van Van der Bosch. In het begin hadden we maar een paar vierkante meter winkel. De opkamer en het achterhuis, daar woonden we”. In twee fasen is de winkel in de jaren erna doorgebroken. Maar echt groot wilde het niet worden.

Bruiloften met accordeon
Peter Brehm draait in de zaak mee sinds z’n 16de jaar. “Ik zat op de ambachtsschool en kreeg van m’n vader een drumstel. Daarmee kon ik hem in zaaltjes op feesten en partijen begeleiden. M’n vader deed conferences en zette polonaises in beweging. Dat soort dingen”. “Vanaf 1967 werkte ik ook in de winkel mee. De winkel draaien èn feesten begeleiden, dat was zwaar werk. Nu duurt een bruiloft een paar uur. Maar in de zestiger jaren begon zo’n feest om 10.00 uur ’s ochtends en liep het door tot 4.00 uur ‘s nachts. Al die tijd maakte je muziek en grappen. Tegenwoordig plug je een laptop in en gaat de muziek vanzelf”.

Klucht voor twee dames
Uit de periode dat grote feesten het moesten hebben van de accordeon en niet van de laptop, heeft Peter Brehm onder de toonbank nog een mooie map liggen, vol programma’s, toneelstukjes, liederen en scripts om een feest tot een succes te maken. Peter vouwt een vergeeld boekje op en leest voor:  “Katrijn en Trui, klucht voor twee dames. Ook welkomst-, drink- en feestliederen heb ik bewaard. Die liederen hadden we tot in de jaren tachtig in stapeltjes in de winkel liggen. Als mensen een feest hadden, konden ze voor een paar centen voor alle feestvierders een exemplaar kopen. Maar nu iedereen zelf kan kopiëren, heeft dat geen zin meer”.

Fopartikelen
In het eindeloze assortiment van Brehm zitten een paar rode lijnen. Pruiken bijvoorbeeld. Peter: “Pruiken blijven altijd gaan. In het begin hadden we twee soorten, een witte en een zwarte. Nu hebben we zestig verschillende”. Een verhaal apart zijn de fopartikelen, zoals jeukpoeder, knalsigaretten en  stinkbommen. “Steeds meer fopartikelen mogen volgens strenge regelgeving in Nederland niet meer worden gemaakt”. Importeren is een ander verhaal. En dus maakt de familie Brehm voor het betere fop-werk gebruik van Britse en Duitse catalogi en kun je in Delft de ‘lekkerste’ peperbonbons kopen.

Doolhof vol feestkleding
Voor wie denkt dat er in de volle winkel op de begane grond geen feestartikel meer bij kan, is nog nooit op de eerste etage geweest. In een doolhof van trappetjes en gangetjes vind je op de bovenverdieping rekken en gestapelde dozen vol feestkleding: carnavalspakken, matrozenhesjes, boerenkielen, maar ook luchtige niemendalletjes waarmee je op een feest voor de dag kan komen. Tussen alle kleding heeft Peters kleinzoon Mitchell z’n eigen mini-winkeltje. Gewoon om in te spelen. Maar toch. Als ergens een middenstandersdroom begint, dan moet het toch wel hier op deze bovenverdieping zijn.

Ontdekkingsreis
De winkel van Brehm is een ontdekkingsreis. Toch zit Peter Brehm er een beetje mee. Terwijl hij voorzichtig over de twee Golden retrievers stapt, zegt hij: deze winkel is eigenlijk te klein. Ik ken winkels waar ze de cijfer-verjaardagsslingers (voor kinderen van 1 tot en met 10 jaar) - achter elkaar in de winkel hebben uitgehangen. Kijk dan heb je wat. Bij ons hangen ze ingepakt en opgevouwen op één haakje achter elkaar”. Toch is dat somberen nergens voor nodig. Het gestapelde en ineengepakte feestartikelencircus trekt volop mensen. En die weten: Brehm heeft alles. Feestneuzen en plaksnorren marcheren altijd. Dochter Miranda neemt over een paar jaar de zaak over. De twee zonen van Peter Brehm kozen overigens een andere richting. Peter: “De één is tegelzetter geworden, de ander doet het onderhoud op een begraafplaats”.


juni 2012

Zoeken



Agenda

vrijdag 16 mei 2025
Excursie naar Molen De Roos
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.