Delfia Batavorum logo

Fietstocht Midden-Delfland Dag

Op 18 juni 2022, de Midden-Delfland Dag, hebben de historische vereniging Delfia Batavorum en de Midden-Delfland Vereniging gezamenlijk een fietstocht georganiseerd.

Ruim 20 fietsers gingen rond half elf van start onder ideale weersomstandigheden. De tocht voerde eerst naar Sion. Bij de kraam van de Midden-Delfland Vereniging kregen we koffie en gaf Jacques Moerman een zeer interessante uiteenzetting over de geschiedenis van Sion. Aan de hand van kaarten, foto’s en voorwerpen schetste hij een beeld van de ontwikkeling van dit kleine gebied sinds ongeveer 1433, toen een afsplitsing van de reguliere kanunniken van St. Hieronymusdal van Delft een klooster op het grondgebied van Rijswijk wilde oprichten.

Jacques had nog uren kunnen praten, maar we moesten verder. We reden langs de Zweth en bij Paviljoen De Zweth stond een lunch voor ons klaar en konden we in de tuin in de schaduw uitrusten. Tijdens de lunch werden we verrast door een enthousiast optreden van drie plaatselijke musici.

Vervolgens reden we door de prachtige Zwethzone. Onderweg zagen we o.a. zwanen met jongen, kieviten, een lepelaar en veel futen. Bij het Kraaiennest aangekomen waren er nog veel meer vogelsoorten. Allerlei steltlopers (o.a. grutto’s) hebben daar een heerlijke biotoop gevonden.

Degenen die het Kraaiennest niet kenden, waren blij verrast. Dit is echt een plek om nog eens terug te komen en dan lekker met een verrekijker op een bankje naar de vogels te turen. Bij het Kraaiennest bekeken we ook de wand voor oeverzwaluwen, waar de vogels af en aan vlogen naar hun nesten.

Aan de Scheeweg bezochten we de boerderij ‘Boerin in Midden-Delfland’ van Jacqueline van Staalduinen. In de stal liepen de koeien een voor een naar de melkautomaat en buiten lagen de pasgeboren kalfjes heerlijk in het stro. Het winkeltje deed goede zaken.

We fietsten verder naar Boerderij Landlust van Roel van Buuren. Roel is een atypische boer. Hij maakt heel bewuste keuzes wat hij wel en niet doet. Hij noemt zichzelf een ‘natuurinclusieve ondernemer’. Tijdens zijn opleiding aan de hogere landbouwschool maakte hij in Denemarken kennis met Jersey-koeien, een heel vriendelijk koeienras. De melk van zijn Jersey-koeien wordt o.a. verwerkt tot biologische kaas. Weidevogels worden in het broedseizoen bewust gespaard. Ook hier weer een winkeltje met aantrekkelijke producten en voor de deelnemers aan de fietstocht een goodiebag met kaas van Roel’s koeien.Tenslotte bezochten de echte liefhebbers nog het Bezoekerscentrum Midden-Delfland tegenover Op Hodenpijl. Het was een mooie dag.

Zie hier enkele foto's van deze fietstocht.