Verslag Midden-Delfland Dag op 15 juni 2024
Zaterdag 15 juni verzamelden we om 9.45 uur bij boer Sietse Rodenburg en werden ontvangen met een bakje koffie. Hij vertelde enthousiast over hun jongvee en schapen wat ze allemaal doen voor het behoud van weidevogels. Op de boerderij zijn streekproducten en vlees van eigen vee te koop.
Om 10.15 uur vertrokken we op de fiets langs de zwaluwenwand onder de A4 richting het Abtswoudse Bos. Centraal in het bos ligt het Land Art project 'Moeder Aarde', een heuvelpartij in de vorm van een vrouwenlichaam, een vorm die je eigenlijk alleen van bovenaf goed ziet. De tocht ging verder richting de Keersluis van de Poldervaart. Deze vaart werd al in 1280 aangelegd en heeft als afwatering en als inlaat gefunctioneerd voor het Hoogheemraadschap Delfland. Er zijn nu alleen nog resten van de sluis te zien.
In het nabij gelegen Kandelaar was een herberg met een opstappunt van de trekschuit. Zo’n vijf keer per dag gingen er in de 17e en 18e eeuw trekschuiten van Delft naar Delftshaven.
Buienradar had droog weer beloofd, maar dat mocht niet baten. De hele ochtend hadden we harde wind en veel regen. De tocht werd vervolgd richting de Zouteveense Plas. Daar vertelde Midden Delfland gids Govert geïnspireerd over kreekruggen, De Gantel, droogmakerijen, ontwatering en daling van het landschap.
Langs de Vlaardingse Vaart werd de tocht vervolgd naar restaurant Het Raadhuis in Schipluiden, waar we een heerlijke streeklunch kregen.
Na de lunch volgde een verdeling in in twee groepen. Eén groep ging met Govert wandelen door Schipluiden. De andere groep ging op de fiets naar de zorgvuldig in 19e-eeuwse stijl gerestaureerde Delflandse boerderij Abbestee, die tot voor kort nog volledig bewoond werd. In het centrum van Schipluiden zijn nog steeds zijn de sporen van het voormalig voorname kasteel Keenenburg te vinden. Een stukje van de muur is herbouwd en een plaquette geeft aan hoe het eruit gezien heeft. Dit kasteel domineerde eeuwenlang het centrum van Schipluiden. Kasteelheer Otto van Egmond was tijdens de Opstand een belangrijke steunpilaar van Willem van Oranje. In 1798 is het kasteel gesloopt.
Ook werd nog de gotische kerk aan de Vaart bezocht en even een blik naar binnen geworpen bij het Trammuseum in het voormalige station van de stoomtram.
Tenslotte werd verder gefietst naar De Levende Buitenplaats aan de Tramkade. Het was ‘s middag gelukkig toch droog geworden, dus we konden buiten genieten van een drankje, luisteren naar het plaatselijk dameskoor, de tentoonstelling van zelfgemaakte werken van scholieren uit Midden-Delfland bekijken en producten kopen bij de diverse marktkramen met streekproducten.
Al met al een intensieve dag. Ondanks het slechte weer in de ochtend werd de tocht door de bezoekers goed gewaardeerd.
Zoeken
Gehouden excursies
- Verslag Midden-Delfland Dag 15-06-24
- Verslag wandeling Pasgeld en ´t Haantje
- Hyacintenwandeling Ockenburgh, 24-07-24
- Excursie naar Deltares, 2024
- Verslag excursie Nationaal Monument Oranjehotel
- Excursie verslag DUWO en Vakwerkhuis
- Varen over de Schie, augustus 2023
- Fietsen op Open Monumentendag, september 2023
- Fietstocht Midden-Delfland Dag 2023
- Excursie naar Deltares
- Excursie Pharmafilter bij het Reinier de Graaf Gasthuis
- Excursies Nationaal Monument Oranjehotel
- Wandeling Pasgeld en ’t Haantje
- Fietstocht Midden-Delfland Dag
- Excursie/lezing De Geschiedenis van de Ziekenverpleging
- Excursies Nieuw Delft
- Wandeling Masamuda
Agenda
Lid worden?
Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.