Delfia Batavorum logo

Het Delftse Literaire Vrouwengenootschap

Deze lezing is geannuleerd.


‘Door lust tot weetenschap’: het Delftse vrouwengenootschap Die Erg Denkt

In 1782 werd aan de Oude Delft nummer 73 geschiedenis geschreven. Op 20 oktober van dat jaar kwam voor het eerst een groep vrouwen bij elkaar, onder leiding van dichteres Anna van der Aar de Sterke. De kring kreeg de naam Die Erg Denkt Vaart Erg In ’T Hart en is nu bekend als het eerste vrouwelijke dichtgenootschap van de Nederlandse Republiek. De in Leiden geboren Van der Aar verhuisde na haar huwelijk met Maximiliaan ’s Gravesande naar Delft en behoorde daar tot de culturele elite van de stad. De dichteres was lid van meerdere dichtgenootschappen in Leiden, Den Haag, Rotterdam en Delft en publiceerde gedichten in handschrift en druk.

Voor de meeste vrouwen waren de mogelijkheden voor deelname aan de publieke literaire sfeer in de achttiende eeuw echter beperkt. Anna van der Aar nam het heft in eigen handen en richtte haar eigen genootschap op. In haar vriendenkringen in en rond Delft wierf zij zeker veertien ambitieuze vrouwen met wie zij wekelijks op zaterdagen bijeenkwam, naar eigen zeggen ‘Door lust tot weetenschap’. Hoe zag die wetenschap eruit voor de achttiende-eeuwse vrouwen? Wat waren hun idealen en hoe streefden ze die na?

Portret van Anna van der Aar de Sterke (1755-1831) en is getekend door Pierre Fréderic de la Croix, in 1776 RKD https://rkd.nl/nl/explore/images/150251

  • Door:                  Evi Dijcks
  • Tijdstip:              deze lezing is geannuleerd

Over de spreker

Evi Dijcks is masterstudente Oudere Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Ze voltooide de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur in de richting historische letterkunde, en studeerde af op Anna van der Aar en haar vrouwengenootschap. Ze geeft regelmatig lezingen en publiceerde onder andere in Delf. Daarnaast werkt ze als eindredacteur bij Tijdschrift Vooys.