Delfia Batavorum logo

Wandeling Masamuda

Naar Masamuda in de Broekpolder 

Op 23 april hebben we een tijdreis gemaakt naar de Steentijd en de Middeleeuwen. Met een kleine maar enthousiaste en geïnteresseerde groep van 12 mensen, zijn we rondgeleid op het terrein van het Educatief Archeologische Erf Masamuda in de Vlaardingse Broekpolder. 

Op het erf werden we opgewacht door twee vrijwilligers in de Steentijd. Hier mochten we in het Vlaardingencultuurhuis plaatsnemen rond het vuur en werd er verteld over de bouw van de reconstructies (met dezelfde middelen die men in de Steentijd en Middeleeuwen had!). Buiten het Vlaardingencultuurhuis werd er gewerkt aan een boomstamboot, geheel met de historische technieken en materialen die toen ook werden gebruikt. 

Na een kleine wandeling belandden we in de Middeleeuwen waar momenteel twee huizen zijn gebouwd: het Rottahuis, naar een opgegraven huis gevonden bij de bouw van de Markthal in Rotterdam, en een boerderij naar opgravingen in Spijkenisse. Hier konden we zien dat de mensen samen met hun vee leefden, maar leerden we ook dat veel in de archeologie interpretatie is. 

Masamuda is elke zondag open 12.00 tot 16.00 uur, op andere dagen zijn vrijwilligers bezig aan de reconstructies en onderzoek. De vrijwilligers zijn ook op zoek naar collega’s, geïnteresseerden die als vrijwilliger aan de slag willen kunnen terecht op www.masamuda.nl.

Zie hier enkele foto's van deze excursie.