Delfia Batavorum logo

Nieuwsbrief 47e jaargang - nummer 3 – augustus 2024

Voorwoord van de voorzitter

Harry ter BraakZoals steeds weer blijkt zijn alle commissies erg actief en zien we ook dat de samenwerking tussen de commissies wat gaat opleveren. Het bestuur zelf is naarstig op zoek naar versterking. Voor de secretaris is dit gelukt, voor de vervanging van Wim Meijer zijn we nog bezig. Suggesties worden in dank aanvaard.

Het bestuur beraadt zich, na advies daarover, over de vraag of we zo door moeten gaan met het BLOK fonds. De effectiviteit is niet zo groot maar er zijn wel kansen voor nieuwe ideeën. Een extra prijs(uitreiking) zou onze bekendheid en aantrekkelijkheid kunnen vergroten. Suggesties van leden zijn zeer welkom.

Het idee om aandacht te geven aan onze Delftse 'oral' history en deze vast te leggen, is door de gemeente opgepakt met een project voor de Schieoevers. Daar is het bestuur blij mee. De samenwerking met de gemeente verloopt naar ons idee prima. Zij denken met ons mee, zoals nu ook over de behoefte aan passende ruimtes voor onze activiteiten maar ook over de voorbereiding van ons lustrum.

Het advies van de kascommissie om meer rendement te halen uit de aanwezige kasgelden wordt uitgevoerd.

In september verwachten we met alle commissies aan de slag te kunnen met het vullen met content van onze nieuwe site. Ted heeft daartoe de voorwaarden geschapen en we verwachten daardoor een betere en snellere communicatie. Ook administratieve handelingen kunnen dan vereenvoudigd worden wat ook weer veel werk gaat schelen.

Hopelijk heeft iedereen een mooie zomer achter de rug en gaan we vervolgens een mooie tweede helft van het jaar tegemoet.

Harry ter Braak

Verenigingsnieuws

Nieuwe secretaris van het DB-bestuur

Jeroen StaalIn juli is Jeroen Staal aangetreden als nieuwe secretaris van het het bestuur van Delfia Batavorum. Hij volgt in die
functie Ben Drentje op. De leden zullen in de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering gevraagd worden
de benoeming van Jeroen te bekrachtigen. In de tussentijd stelt Jeroen zich graag voor aan de leden van Delfia
Batavorum:

"Ik ben 67 jaar, geboren en getogen in Voorburg en altijd in de regio blijven wonen (Zoetermeer, Delft en sinds
2018 in Rijswijk). Bijna 45 jaren bij de Rijksoverheid gewerkt en daar vele mooie functies mogen vervullen.
Genietend van pensioen, twee kinderen en vier kleinkinderen en een fijn huis aan het Jaagpad in Rijswijk.
Behoorlijk actief met zingen en geïnteresseerd in geschiedenis en genealogie. Met mijn bestuurlijke ervaring hoop ik de komende jaren van toegevoegde waarde te kunnen zijn binnen onze mooie historische vereniging Delfia Batavorum! Graag tot ziens!"

Ambassadeurs gezocht!

Wat vliegt de tijd, de zomervakantie is inmiddels voorbij. Dat betekent niet dat er tijdens de zomer niets is gebeurd. Achter de schermen is hard gewerkt aan de invulling van het programma voor de tweede helft van 2024. Naast ons eigen programma zullen we als Delfia Batavorum weer deelnemen aan een aantal activiteiten die worden georganiseerd door derden. Zo zijn we op 25 augustus weer aanwezig geweest op de jaarlijkse Van Markendag.

Logo Van Marken Dag, met op de achtergrond Agneta en Jacques van Marken.Tijdens dit soort activiteiten kunnen we goed laten zien hoe we zorgdragen voor de geschiedenis van Delft en
haar bewoners. Zo kan de diversiteit van onze vereniging op een mooie manier onder de aandacht gebracht worden. Daarnaast een goede gelegenheid om leden en vrijwilligers te werven en te laten zien waar wij ons als vereniging en commissies verder mee bezighouden. Dit soort bijeenkomsten leveren vaak leuke gesprekken en
contacten op. Dit alles kan natuurlijk alleen maar door de tomeloze inzet van het bestuur, de diverse commissies
en vrijwilligers.

Naast de organisatie van deze bijeenkomsten vooraf zijn er ook extra handjes nodig tijdens de bijeenkomsten zelf.
Hiervoor zijn we op zoek naar ambassadeurs en vrijwilligers die ons incidenteel kunnen ondersteunen om de vereniging promoten. Voorafgaand aan het evenement ontvang je een briefing met de benodigde informatie.

Dus heb je tijd en zin om tijdens een of meer activiteiten eens je steentje bij te dragen, stuur dan een mailtje naar ankmokveld@hotmail.com

Open Monumentendagen

De eerstkomende activiteit is onze aanwezigheid tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september a.s. We staan als Delfia Batavorum in de hal van ons mooie Stadhuis. Het thema van deze Open Monumentendag is Onderweg! Routes, netwerken en verbindingen. Voor het programma en meer informatie over de Open Monumentendagen zie https://www.openmonumentendagdelft.nl/

Logo Open Monumentendag Delft, 14 en 15 september 2024.

Pubquiz op Zondag 24 november

Delfia Batavorum organiseert ook dit jaar weer een pubquiz, waarin de deelnemers zullen worden getest op hun kennis van het verleden en heden van Delft. De pubquiz zal voor de vierde keer worden georganiseerd. Vorig jaar was de eerste keer in de echte wereld en niet, noodgedwongen door corona, via het internet.

De pubquiz zal ook nu weer worden gepresenteerd door Fleur den Herder en Peter Beckers. Plaats van handeling zal het restaurant/café De Delf zijn op Oude Delft 113. Houd de website van Delfia Batavorum en onze sociale media in de gaten. Daar zal worden aangekondigd wanneer de inschrijving van teams (van maximaal vijf personen) geopend wordt.

Lustrumcommissie van start

Delfia Batavorum viert in 2025 haar negentigste verjaardag. Daar wil het bestuur op een aantal manieren bij stilstaan. Om ideeën op te doen en uit te werken is inmiddels een lustrumcommissie in het leven geroepen. Alle commissies hebben aangegeven een afvaardiging in de lustrumcommissie te zullen leveren.

Uw ideeën voor het lustrum zien zij graag tegemoet. Wilt u iets aan hen kwijt, mail dan naar secretaris@delfia-batavorum.nl

Canon van Delft krijgt opvolger

De leden van Delfia Batavorum kennen het: de Canon van de geschiedenis van Delft. Het boek was een geliefd welkomstgeschenk voor nieuwe leden van de vereniging maar ook menig Delftenaar en toerist schafte een exemplaar aan.

De voorraad van de Canon is echter uitgeput. Alleen van de engelstalige versie is nog een behoorlijke voorraad. Het bestuur heeft daarom besloten te bezien of het mogelijk is een nieuw boek over de geschiedenis van Delft te produceren als opvolger van de Canon. Daarvoor is advies ingewonnen bij de in de vereniging en daarbuiten bekende historici Ingrid van der Vlis en Gerrit Verhoeven. Uit de gesprekken met hen hebben we afgeleid dat er inmiddels voldoende nieuwe inzichten en perspectieven zijn om serieus aan een nieuwe opzet, voor wat tot nu toe de Canon heette, te denken. Er is bovendien vanuit de gemeente behoefte aan een nieuwe opzet om deze ook in het onderwijs te kunnen gebruiken. Ook instellingen in Delft hebben aangegeven belangstelling te hebben en eventueel te willen bijdragen.

Voor de start van dit project is een commissie in het leven geroepen die het schrijfproces zal begeleiden. De commissie bestaat naast de voorzitter van de vereniging, Harry ter Braak, uit voormalig verenigingsvoorzitter Joris van Bergen Lucas, Lucas van Bercum (voorzitter Open Monumentendag), Louise Rahardjo (Nationale Bibliotheek) en Abel Streefland (historicus van de Technische Universiteit Delft).

Delfia Batavorum heeft zich met dit initiatief voor een nieuwe publicatie over de geschiedenis van Delft kandidaat kunnen stellen voor een actie van de RABO-bank. De bank stelt geld beschikbaar voor allerlei maatschappelijke initiatieven en stelt de leden van de bank in de gelegenheid uit de kandidaatgestelde projecten hun favoriet te kiezen.

Bij deze dus de oproep aan die leden van Delfia Batavorum, die bij de Rabobank bankieren, hun stem op de opvolger van de Canon uit te brengen. Zit u niet bij de Rabobank, maar kent u in uw omgeving anderen die daar wel bankieren, wijst u ze dan op de mogelijkheid.

Ons voorstel is te vinden op: https://www.rabo-clubsupport.nl/zuid-holland-midden/deelnemers/details/453782-hist-ver-delfia-batavorum

Le Comteprijs 2024

U kijkt ongetwijfeld om u heen bij een rondgang door Delft. Wellicht vallen dan projecten op die het stadsbeeld naar uw mening sinds dit jaar verfraaien. Waarom dan niet een dergelijke project, gebouw en wat dan ook in het straatbeeld, voordragen voor de Le Comteprijs 2024?

De Le Comtecommissie van Delfia Batavorum zal uiteindelijk aan het einde van dit jaar uit de voordrachten vijf projecten selecteren en bij het bestuur voor de prijs nomineren. Het bestuur van Delfia Batavorum maakt uit die nominaties uiteindelijk een keuze die in mei 2025 zal worden gepresenteerd. Doe vooral mee!


Wim Meijer neemt afscheid van bestuur Delfia; opvolger onder de leden
gezocht

Het bestuur van Delfia Batavorum heeft op 3 juli afscheid genomen van Wim Meijer. Wim was in het bestuur verantwoordelijk voor het beleid van de vereniging rond erfgoed in de leefomgeving. Dat betekende in de praktijk dat hij intensief contact had met de commissies Behoud Stadsschoon, Achter de Gevels van Delft en het Expertiseplatform Water. Bovendien organiseerde hij drie keer de bijeenkomst waarin de winnaar van de Le
Comteprijs bekend werd gemaakt.

Het bestuur is Wim zeer erkentelijk voor het werk dat hij de afgelopen jaren heeft verzet en is op zoek naar een opvolger. Onze voorzitter neemt zijn taken voorlopig waar en is daarvoor ook bereikbaar voor de commissies en de leden.

Wim Meijer

Wim Meijer, foto: Ank Mokveld

Oude Delft 81 viert 100e verjaardag

Veel oud-bewoners gaven acte de presence tijdens de 100e verjaardag van OD81, een huis van het Delftse Studenten Corps, vroeger een jongenshuis, nu een meisjeshuis. De roemrijke geschiedenis is zeer uitgebreid beschreven in het schitterende jubileumboek 'Een eeuw aan de Oude Delft'. 'Overbuurvrouw' burgemeester Marja van Bijsterveld speechte op humoristische wijze uit de losse pols over het kleurrijke Delftse studentenleven, van overlast – 'vorig jaar nog maar één keer' - tot verrijking van het stadsbeeld.

Ook onze commissie Achter de gevels van Delft was present. Het huis OD81 is nog niet beschreven door onze huizenonderzoekers, maar dat gaat binnenkort wel gebeuren!

Gevel van Oude Delft 81, waar twee groene banieren aan opgehangen zijn met de tekst

Foto: Wim Meijer

Het Verborgen Huis zoekt vrijwilligers

Berry Visser, oprichter van onder meer Mojo Concerts en het Holland Pop Festival (een legendarisch festival dat in 1970 plaatsvond in het Kralingse Bos in Rotterdam) heeft een verzoek dat wij graag met onze leden willen delen.

Mogelijk bent u bekend met zijn museum ‘Het Verborgen Huis’. In dit virtuele museum (https://madamedeberry.com/) kun je via een koptelefoon een reis maken door wat hij (of zijn alter ego Madame de Berry) gedurende zijn of haar leven zoal heeft verzameld. Een Efteling-achtige fantasiebeleving die de verbeelding prikkelt onder het motto: dromen mag, dromen moet.

Berry wil dit huis graag behouden, ook voor toekomstige generaties, en is op zoek naar manieren om dit te realiseren. Welke oplossing ook wordt gevonden, het begeleiden van belangstellenden blijft een lastig punt. Er kunnen immers maar zeer beperkt mensen worden toegelaten in het Verborgen Huis. Daarnaast is het vrij arbeidsintensief omdat met ieder groepje mensen dat het huis betreedt, een suppoost meegaat als begeleider op de reis.

Mocht u interesse hebben in dit project, waarvoor ook plannen bestaan voor een nog veel ambitieuzere opzet, of mocht u belangstelling hebben om als bijvoorbeeld suppoost te worden ingezet, neem dan eens contact op met het Verborgen Huis, via de website op het hierboven vermelde adres.

Komende activiteiten van de vereniging

Le Comteprijs-wandeling

Voor 5 oktober staat een wandeling op het programma langs een aantal projecten die in het
verleden zijn genomineerd voor de Le Comteprijs. De wandeling staat onder deskundige
leiding van Gertjan van der Harst, secretaris van de Le Comteprijs Commissie.

Meer informatie over de wandeling vind je hier.

Huis van Meerten

In november wordt een bezoek gebracht aan het Huis van Meerten, een monument van Hendrick de Keyser. Lambert van Meerten was een enthousiast verzamelaar van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair met een buitengewone interesse voor de Gouden Eeuw. Zijn collectie kreeg zo'n omvang dat hij een eigen huis liet bouwen voor zijn verzameling.

Excursiecommissie

Pasgeld en ’t Haantje

Op zaterdag 8 juni maakten 25 Delfia Batavorumleden een wandeling door de Rijswijkse buurtschappen Pasgeld en ’t Haantje, verzorgd door Wilbert van Bijlert. Hij doet al jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van dit deel van de Plaspoelpolder.

Na ontvangst in het buurthuis De Drassige Driehoek ging de excursie van start langs de Kerstanjewetering, de grens tussen Delft en Rijswijk. Eerst langs twee fraai gerestaureerde boerderijen: Breedam uit 1863 en Veelzicht uit 1860; het boerenbedrijf en het boerenland zijn al lang verdwenen. Ook de tuinderijen in dit gebied zijn verdwenen om plaats te maken voor de bouw van Rijswijk Buiten. De tocht voerde verder naar de watertoren uit 1911, gebouwd door de voormalige gemeente Hof van Delft. De watertoren is van gewapend beton, nieuw voor die tijd. Langs een klein volkstuincomplex en de speeltuin keerde de groep terug naar het buurthuis en werd de excursie afgesloten met koffie en thee.

Café ´t Haantje, omstreeks 1955

Café 't Haantje omstreeks 1955

Fietstocht op de Midden-Delflanddag

Net zoals voorgaande jaren was er op de Midden-Delflanddag samen met de Midden- Delfland Vereniging weer een fietstocht georganiseerd. Dit keer zat er ook een wandeling in het programma, onder leiding van gidsen van het Gidsengilde.

Gestart werd bij boer Sietse Rodenburg in Schipluiden en daarna een korte stop bij de zwaluwenwand onder de A4. In het Abtswoudse Bos werd het Land Art project 'Moeder Aarde' bezocht, een heuvelpartij in de vorm van een vrouwenlichaam. Via de Keersluis van de Poldervaart ging het naar de nabijgelegen buurtschap Kandelaar. Daar stond vroeger  een herberg met een opstappunt van de trekschuit, het jaagpad is nog zichtbaar. Vervolgens naar de Zouteveense Plas waar een gids van de Midden-Delfland Vereniging vertelde over onder meer kreekruggen en droogmakerijen.

In restaurant Het Raadhuis in Schipluiden kregen de deelnemers een streeklunch, waarna één groep met een gids ging wandelen door Schipluiden. De andere groep ging met een gids fietsen naar de in 19e-eeuwse stijl gerestaureerde boerderij Abbestee. De fietstocht voerde tenslotte via de gotische kerk aan de Vaart naar De Levende Buitenplaats aan de Tramkade, waar allerlei activiteiten in het kader van de Midden-Delflanddag plaatsvonden.

Deelnemers op de fiets bij de fietstocht op de Midden-Delflanddag

Tijdens de fiets- en wandeltocht vorig jaar

Lezingencommissie

Lezing Plakkaat van Verlatinge

Op dinsdag 2 juli heeft Dr. Anton van Hooff een lezing gehouden over het Plakkaat van Verlatinge, waarmee de Lage Landen zich in 1581 losmaakten van de Spaanse overheersing onder koning Filips de Tweede. Aanwezig waren meer dan 60 mensen in een zaal van TU Bouwkunde, geregeld door ons lid en TU-Delft docent Koen Mulder.

Anton van Hooff beschouwt het Plakkaat van Verlatinge als dé onafhankelijkheidsverklaring van Nederland en hiermee als eerste van de wereld. In zijn lezing lichtte Anton een verkorte versie van het Plakkaat toe. Vervolgens verklaarde hij de aanleiding voor het Plakkaat en de historische aanloop daar naartoe. Een en ander werd in een bredere Europese context geplaatst. Bij wat er in de jaren daarna met het Plakkaat gebeurde, werd Delft niet
overgeslagen. Uit de reacties kon worden afgeleid dat iedereen er veel van opgestoken had.

Anton van Hoof bij zijn lezing over het Plakkaat van Verlatinge

Commissie Behoud Stadsschoon (CBS)

Afscheid en wisseling van de wacht

Op 1 juli nam Peter Jonquière afscheid van CBS. Tijdens de Algemene Ledenvergadering in april werd hem het Delfia Batavorum ere-lidmaatschap toegekend. Een mooie afsluiting van de vele jaren waarin Peter zich met passie en plezier heeft ingezet. Per genoemde datum heeft Willy Tiekstra het voorzitterschap overgenomen. Willy studeerde geschiedenis en werkte daarna in diverse functies in het wetenschappelijk onderwijs en in zorg en welzijn.
Verder maakte zij in de periode 2016 - 2022 deel uit van de Delftse Gemeenteraad.

Heilige Geest Kerkhof weer meer van iedereen

In augustus 2023 stelden wij u de vraag : 'Het Heilige Geest Kerkhof: openbaar plein of geprivatiseerd terras?'. Aanleiding was de illegale terrasoverkapping, die de noordoostelijke hoek van het plein al geruime tijd overdekte. In november 2022 diende CBS samen met de bewonersvereniging Oude en Nieuwe Delf een handhavingsverzoek in bij de gemeente. Het doel was dat dit bouwsel zou verdwijnen en het plein weer een voor iedereen toegankelijk
plein zou worden. Inmiddels is de overkapping afgebroken en kan het plein weer als een geheel worden beleefd.

De oude situatie op de Heilige Geest Kerkhof, met de overkapping boven het terras.Nieuwe situatie op het Heilige Geest Kerkhof na handhaving van de gemeente. De overkapping is verwijderd, wat een veel opener beeld geeft.

Foto's Peter Jonquière

Ruimte in de Binnenstad, uitbreiding autoluw-plusgebied

Eind juni hebben wij opnieuw aan de gemeente gevraagd om een evaluatie van de eerste fase autoluw én een totaalvisie voor de buitenruimte van de historische binnenstad. Auto’s vervangen door fietsen lijkt ons niet de bedoeling.

De kade langs de gracht van de Oude Delft, volgeparkeerd met fietsen.

Foto: Astrid Keers

Inmiddels vonden openbare bijeenkomsten plaats over een 'Toolbox' voor mogelijke herinrichting van de grachten. Het zijn schetsvoorstellen met een bredere kadestrook. Verder is een 'fietsparkeer-nota' verschenen, waarin staat dat op één van de vier leegkomende autoplekken fietsen zullen komen te staan. De 'Toolbox' is nog niet uitgewerkt met regels voor de inrichting van de grachten. In de herfst 2024 moet hierover besluitvorming plaatsvinden.

Voorlopig ontwerp Kalverbos

De visie voor het Kalverbos gaf veel bomen aan rond de verplaatste tramhalte ter hoogte van de Watertoren. Bij de uitwerking tot Voorlopig Ontwerp (VO) waren deze bomen niet meer te zien. CBS heeft daar bij de  informatiebijeenkomst bezwaar tegen gemaakt.

Herstel Schiekanaal als historisch-landschappelijke lijn; deel Zuidwal

CBS ontwikkelde begin 2024 een voorstel om het zuidelijke deel van de Schie, waar de oevers een nogal stenig karakter hebben, te vergroenen. Concreet gaat het daarbij om het doortrekken van de bomenrij van Kanaalweg tot aan Abtswoudse bos. Het doel is om de historisch-landschappelijke lijn door te trekken en de oevers weer groen te maken. Daarmee ontstaat tevens een recreatieve en ecologische verbinding tussen de binnenstad en de nieuwbouw in het Kabeldistrict. Ons idee is inmiddels met betrokkenen besproken en positief ontvangen. CBS werkt eerst het deel Zuidwal - hoek Hooikade uit. Op dit stuk kunnen ongeveer 30 bomen worden geplant. Hiervoor is een projectplan met begroting opgesteld.

We schrijven nu diverse fondsen aan voor subsidies en onderzoeken samen met de gemeente ook de technische uitvoerbaarheid. Als alles mee zit zou in 2025 gestart kunnen worden met het planten van de eerste boom!

Commissie Achter de Gevels van Delft

Nieuw op de site

Eind juni is de geschiedenis van de verfwinkel op de Beestenmarkt op de site geplaatst.
(https://www.achterdegevelsvandelft.nl)

Foto van De Goedkope Verfwinkel firma W. Verbeek jr., met de familie voor de gevel.
De geschiedenis van De Goedkope Verfwinkel firma W. Verbeek jr. op de Beestenmarkt
staat door Geert de Vries al mooi beschreven op de eigen website van de zaak.

Recent verscheen ook het verhaal over Heilige Geestkerkhof 1. Het huis met de opvallend geel geschilderde kozijnen in een donkere gevel tegenover de Oude Kerk is bijna de hele vorige eeuw de woning van de koster van de Oude Kerk geweest. In de 18e eeuw woonden hier diverse generaties Hugenoten. Omstreeks 1600 was hier een kinderschooltje waar kinderen met verantwoorde Bijbelverhalen groot werden gebracht.

Cursus historisch huizenonderzoek.

In oktober 2024 organiseren we weer een cursus historisch huizenonderzoek. Op acht achtereenvolgende maandagochtenden gaan de cursisten onder deskundige begeleiding aan de slag met het onderzoek naar het huis van hun keuze. Al doende raken ze vertrouwd met alle relevante archiefbronnen en diverse digitale onderzoeksmogelijkheden (deels ook thuis).

  • Data: maandag 28 oktober t/m 16 december 2024
  • Tijd: 10.00-12.30 uur
  • Plaats: Stadsarchief Delft, Gantel 21, Den Hoorn
  • Kosten: € 200,-
  • Docent: historicus Kees van der Wiel
  • Aanmelden en informatie: keesvdrwiel@gmail.com

Cursisten die door de cursus de smaak te pakken hebben gekregen nodigen we graag uit om de werkgroep van Achter de gevels van Delft te komen versterken.

Verhalen op Stadsradio Delft

Na Oude Delft 73 zijn er vier verhalen op de site verschenen, de laatste voor de zomervakantie ging over Voldersgracht 6. Op 17 september a.s. worden de tweewekelijkse radioverhalen weer hervat met een verhaal over Voldersgracht 4.

Activiteiten van de werkgroep Achter de Gevels van Delft

Naast de werkbijeenkomsten, iedere eerste maandagochtend van de maand in het archief, is er meegewerkt aan het boek over het 100-jarig bestaan van het studentenhuis Oude Delft 81.

De werkgroep heeft een bezoek gebracht aan de molenaarswoning Phoenixstraat 111, waar uitleg werd gegeven over het wel en wee van de woningen aan beide kanten van de molen. De begane grond van de molenaarswoning is nu ingericht als koffie- en lunchcafé, met de naam 'BijdeRoos'. Het verhaal hierover is te lezen en te beluisteren op onze website.

De monumentendagen vallen dit jaar op 14 en 15 september. Achter de Gevels is vertegenwoordigd in de informatiestand van Delfia Batavorum en in de Barbara Kapel in Oude Delft 18.

Expertiseplatform Water (EPW)

Om aan te sluiten op de vorige Nieuwsbrief melden we dat de Verordening Openbaar Gemeentewater Delft (OVGD) inmiddels is goedgekeurd door de Gemeenteraad en dus nu staand beleid is geworden. In de optiek van het EPW is hiermee een grote stap gezet en kan gesproken worden van een goede actualisering van de regels voor water in de gemeente. Ook is er duidelijkheid gekomen in het terrasbotenbeleid.

We hebben afscheid genomen van Anne-Marie van Brecht van de provincie. EPW constateert dat de steun van de provincie onontbeerlijk is geweest voor een aantal projecten waar we sterk bij betrokken zijn geweest, zoals het project Ommetjes, waarbij aan geïnteresseerden 10 wandelingen worden gepresenteerd met leuke wetenswaardigheden over onze historische stad aan het vaarwater. We denken dat dit interessant is voor veel
bezoekers aan Delft en het belang van water onderstreept.

Inmiddels luidt wereldwijd de alarmklok en is wateroverlast en droogte als gevolg van klimaatverandering in hoge mate en met grote snelheid aan het verslechteren. Nederland-Waterland heeft hier sterk mee te maken, en het treffen van maatregelen wordt en blijft dan ook een belangrijke prioriteit.

Het EPW heeft oog voor onze culturele geschiedenis en 'Zicht op Delft' van Vermeer is een belangrijk visitekaartje. Het moet een grote teleurstelling zijn voor bezoekers, die speciaal daarvoor naar Delft zijn gekomen, dat die hoek van de stad ernstig is verwaarloosd en nauwelijks gelijkenis meer vertoont met het schilderij.

Het huidige Gezicht Op Delft.

Het huidige 'Gezicht op Delft'. Foto Poul de Haan

CBS was al bezig met een project om weer rondom de Zuidkolk bomen te gaan plaatsen. Dat lijkt ons een mooi begin voor herstel, dus kunnen EPW en CBS elkaar versterken. We willen ook de gemeente warm krijgen voor het gezamenlijke project en ook de Hortus van de TU Delft betrekken bij het vergroenen van de Schie-oevers.

Last but not least wordt ondertussen hard gewerkt aan ons project “Oude en nieuwe trekvaartroutes terug op de Schie''.

 

Zoeken



Agenda

zaterdag 05 oktober 2024
Delfia wandelt lang de winnaars van de Le Comte-prijs
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.