Delfia Batavorum logo

Nieuwsbrief 47e jaargang - nummer 4 – november 2024

Voorwoord van de voorzitter

Portret van Harry ter Braak, voorzitter van Delfia BatavorumOp de inhoud van deze nieuwsbrief mogen we weer trots zijn: het is een bewijs dat er veel gebeurt in onze vereniging. Het bestuur is door het vertrek van Wim Meijer en Ank Mokveld gemankeerd, maar er lijken zich inmiddels kandidaten aan te melden voor een gesprek. We blijven niettemin doorzoeken, tot het moment dat we een Algemene Ledenvergadering bijeen kunnen roepen om de besluiten tot benoeming te nemen. In het bestuur zelf is bovendien momenteel veel te doen. We hebben recent overleg gevoerd met alle commissievoorzitters om de gang van zaken eens samen te bespreken. Dat was een prettige en ook nuttige bijeenkomst, die door alle deelnemers gewaardeerd werd. Inzicht in elkaars werk blijkt dan erg productief, kritische noten werden gekraakt en ideeën uitgewisseld. Het komende jaar 2025 staat in het teken van ons lustrum. De lustrumcommissie is al bijeen geweest en een volgende bijeenkomst staat gepland. Algemeen werd de conclusie gedeeld dat we ons, anders dan tien haar geleden (het lustrum vijf jaar geleden viel door corona in het water), niet moeten mikken op een veelheid aan activiteiten, maar op elkaar ontmoeten als leden van de vereniging en op gezelligheid. De ambitie om bij dit lustrum een start te maken met een historisch café waar we elkaar regelmatig kunnen ontmoeten. Graag nodig ik alle leden uit de lustrumcommissie te voorzien van suggesties voor het komende jaar. Ik wens u weer veel leesplezier met deze nieuwsbrief. Harry ter Braak

Bestuursnieuws

Ank Mokveld neemt afscheid van het bestuur van Delfia Batavorum

Ank Mokveld Ank Mokveld nam in oktober afscheid van het bestuur van Delfia Batavorum. Zij was in het bestuur verantwoordelijk voor de publieksactiviteiten van de vereniging: lezingen en excursies, maar ook de presentatie van Delfia Batavorum bij speciale gelegenheden als Open Monumentendag. Het bestuur is Ank zeer erkentelijk voor alle energie die zij in de vereniging heeft gestoken. We leerden haar kennen als een enthousiast bestuurslid dat nauwgezet op zoek was naar nieuwe wegen om Delftenaren te interesseren voor de boeiende geschiedenis van hun stad. Terwijl het bestuur op zoek gaat naar een definitieve oplossing, wordt Ank vooralsnog opgevolgd door Eric Kruidhof, de voorzitter van de commissie lezingen.

Foto: Lex Oomkes

 

Twee vacatures in bestuur Delfia Batavorum

Naast de vacature, die Ank Mokveld achterlaat, is het bestuur ook op zoek naar een nieuw bestuurslid dat primair de verantwoordelijkheid krijgt voor de activiteiten binnen de vereniging rond materieel erfgoed. Het nieuwe bestuurslid zal fungeren als contactpersoon voor de commissies Behoud Stadsschoon, Achter de Gevels van Delft, Expertiseplatform Water en de Le Comte commissie. Bij sluiting van deze nieuwsbrief hadden pogingen om daarvoor een kandidaat te vinden nog niet het beoogde resultaat gehad. Mocht u interesse hebben, wendt u zich tot de secretaris van het bestuur, Jeroen Staal. Zijn mailadres: mailto:secretaris@delfia-batavorum.nl.

De nieuwe website Delfia Batavorum is bijna klaar om het internet op te gaan

Webmaster van de vereniging Ted van Geest is bijna klaar met het ontwerp en de implementatie van een nieuwe website voor Delfia Batavorum. Leden van de verschillende commissies zijn in bijeenkomsten eind september en rond het verschijnen van deze nieuwsbrief vertrouwd gemaakt met de nieuwe website.

Website bijeenkomst Foto Matthijs Jansen

De nieuwe website moet actueler en meer dienstbaar worden aan de behoeften van de verschillende commissies en het bestuur. Zo wordt het aanmerkelijk eenvoudiger voor de verenigingsredactie om in te spelen op de actualiteit binnen de vereniging. Commissies kunnen elkaar veel beter dan in de oude situatie onderling op de hoogte houden van hun activiteiten. Bovendien kunnen de commissies via de site sneller en gemakkelijker met de leden en andere belangstellenden communiceren. Berichten verschijnen sneller op de site, waardoor wellicht en hopelijk de nieuwsbrief in de toekomst ook korter kan zijn en in vergelijking met de site een minder prominente rol binnen de vereniging kan gaan spelen. Wanneer de website daadwerkelijk ‘in de lucht gaat’ was bij het sluiten van de nieuwsbrief nog niet duidelijk.

Foto: Matthijs Jansen

Delfia Batavorum richt vacaturebank in

Op de nieuwe website zal bijvoorbeeld een ‘vacaturebank’ komen. Binnen de vereniging is grote behoefte aan mensen, die als vrijwilliger taken op zich willen nemen. Maar tegelijkertijd melden zich ook regelmatig leden die graag iets zouden willen doen. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, zal een nieuwe rubriek op de website verschijnen waar men zich kan melden en waar commissies duidelijk kunnen maken waar zij behoefte aan hebben.

Opvolger Canon van de geschiedenis van Delft neemt concretere vormen aan

Volgend jaar november viert Delfia Batavorum haar negentiende lustrum. De voorbereidingen om daar bij stil te staan zijn inmiddels begonnen. Een lustrumcommissie buigt zich momenteel over een programma voor een dag waar leden elkaar kunnen ontmoeten en waar kennis gemaakt kan worden met de veelheid aan activiteiten binnen de vereniging. Het lustrum is, zoals de plannen nu zijn, ook het moment dat een nieuwe geschiedenis van Delft in boekvorm gepresenteerd zal worden. Het bestuur besloot al eerder dat er een opvolger moet komen voor de canon van de Delftse geschiedenis nu de voorraaad boeken opdroogt. Inmiddels zijn de in Delft goed bekende historici Ingrid van der Vlis en Gerrit Verhoeven bereid gevonden de tekst voor dit nieuwe boek te leveren. Zij zullen daarbij begeleid en ondersteund worden door een breed samengestelde Meeleescommissie onder leiding van onze voorzitter Harry ter Braak. De Meeleescommissie heeft intussen haar eerste vergadering gehad. De leden toonden zich zeer ingenomen met de voorgenomen opzet van het nieuwe boek. Het idee is te gaan schrijven vanuit thema’s en de chronologie van de geschiedenis minder bepalend te laten zijn. Het moet gaan om thema’s die een zichtbare aanleiding hebben in Delft en daarbij gebruik te maken van foto's die de aanleiding in beeld brengen. Bovendien moeten verwijzingen naar meer bronnen zoals de site van Delfia Batavorum of andere, verdere verdieping aanbieden over de behandelde thema's. De auteurs, Van der Vlis en Verhoeven, kregen diverse suggesties voor het vervolg, die zij graag meenamen voor verdere uitwerking. Het verenigingsbestuur is overigens ook op zoek naar partners voor de uitgaven van het boek. De kosten zijn immers dermate dat de vereniging die niet alleen dragen kan. Daarvoor zijn inmiddels veelbelovende contacten gelegd.

Kandidaten voor Le Comteprijs gezocht

Elk jaar ontstaan er in Delft nieuwe gebouwen, wordt er gerestaureerd of worden er gewoon dingen gemaakt, die het stadsbeeld van Delft niet alleen veranderen, maar ook verfraaien. Delfia Batavorum wil die ontwikkelingen stimuleren en kent daarvoor de jaarlijkse Le Comteprijs, bestaande uit een fraai stuk keramiek en een oorkonde. De prijs is bedoeld voor de initiatiefnemer van een project, dat niet per se een grootse schaal hoeft te hebben, maar bijvoorbeeld ook een gerestaureerd hek of een muurschildering kan zijn. Elke inwoner van Delft kan in 2024 gerealiseerde projecten nomineren voor de Le Comteprijs 2024. Stuur uw voordracht naar de secretaris van de Le Comtecommissie, Gertjan van der Harst, via zijn mailadres gvdharst@delft.nl. Het bestuur van de vereniging is overigens met de Le Comte-commissie eens om uitbreiding van het aantal prijzen voor meer categorieën in overweging te nemen. De Algemene Ledenvergadering had hierom verzocht.

Komende activiteiten van de vereniging

Excursie naar Huis Van Meerten vrijdag 22 november

Vrijdag 22 november wordt er een bezoek gebracht aan Huis van Meerten in Delft. Lambert van Meerten was een enthousiast verzamelaar van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair, met een buitengewone interesse voor de Gouden Eeuw. Zijn collectie kreeg zo'n omvang dat hij een eigen huis liet bouwen voor zijn verzameling. De bouw van Huis van Meerten in 1893 was een gezamenlijk project van Lambert van Meerten, Adolf Lecomte en Leonard Couvée. Zij ontwierpen de architectuur en het interieur. Door deze excursie kunnen wij dit bijzondere huis en zijn verzameling ontdekken en bewonderen.

Interieur Huis van Meerten.

Wij worden ontvangen met koffie of thee. Daarna krijgt elke deelnemer een audiotour en kan door het huis gedwaald worden. Elke kamer heeft zijn eigen karakter. Je mag hier op de stoelen zitten en de kasten openen. Het is juist de bedoeling om zo veel mogelijk zelf te zoeken, zoals de indrukwekkende kluis. In de audiotour worden meer bijzonderheden verteld. Meer informatie en aanmelden voor de excursie.

Foto: Rob van der Horst.

Pubquiz op Zondag 24 november

Aankondiging van de Delfia Batavorum Pubquiz op 24 november 2024 in De DelfTest je kennis over Delft en haar geschiedenis en doe mee aan de vierde pubquiz van Delfia Batavorum op Zondag 24 november. Het begint inmiddels iets van een kleine traditie te vormen om eens in het jaar de hersenen te pijnigen en onder het genot van een drankje (en een hapje) na te gaan wat je weet over de rijke geschiedenis van de stad en haar omstreken. De pubquiz wordt dit jaar gehouden in de Delf, een café/restaurant aan de Oude Delft. Veel Delftser kan het bijna niet. Peter Becker en Fleur den Herder vuren ook dit jaar weer moeilijke, leuke of bizarre vragen op uw af met als doel dat we aan het eind de Kenner van de Delftse Geschiedenis aan kunnen wijzen.

De inschrijving van teams met maximaal vijf personen staat open. Wacht niet te lang, het aantal beschikbare plaatsen is uiteraard beperkt en we werken op basis van tijdstip van aanmelding. Na afloop van de pubquiz is er gelegenheid met elkaar na te praten en, mocht u dat willen, wat te eten in de Delf. De Delf heeft een kaart waaruit u zelf een diner samen kunt stellen. U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier. Kosten voor drankjes en eten zijn voor eigen rekening. Graag tot 24 november.

Pubquiz Delfia Batavorum
Zondag 24 november 2024
Locatie: De Delf, Oude Delft 113, 2611 BE Delft
Inloop vanaf 13.30 uur, aanvang 14.00 uur

Aanmelden van teams van maximaal vijf personen kan hier.

Lezing over hekserij en heksenvervolging op 27 november

HekserijOp 27 november houdt Liedewei Timmermans in de historische Lutherse Kerk een lezing over hekserij en heksenvervolging. Hekserij is tegenwoordig een veelomvattend begrip. Zo wordt hekserij gekoppeld aan de oudheid, aan alchemie en animisme. Maar er bestaat ook zoiets als hedendaagse hekserij. En binnen die hedendaagse hekserij bestaan weer stromingen, zoals Wicca. Hekserij kan daarnaast niet losgekoppeld worden van de heksenvervolgingen, die ook in Nederland en zelfs in Delft hebben plaatsvonden. Tegenwoordig wordt steeds meer aandacht gevraagd voor de herdenking van heksenvervolgingen. Als gevolg van deze vervolgingen wordt ook wel gesproken over de heksenwond. In deze lezing zal op al deze onderwerpen worden ingegaan. Graag neemt Liedewei u mee in een verhaal dat al lang niet meer gaat over heksen uit lang vervlogen sprookjes.

Liedewei Timmermans is geboren en getogen in Delft. Zij is jurist, gespecialiseerd in IT-recht en werkzaam bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij is bovendien raadslid voor Onafhankelijk Delft. Locatie en tijd lezing: Lutherse Kerk, Noordeinde 4, 2611 KH Delft De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30. De lezing is gratis voor leden van Delfia Batavorum en studenten, niet-leden betalen € 5,- (via pin). De avond wordt uiterlijk om 22.00 afgesloten.

Meer informatie en aanmelden.

Foto: Liedewei Timmermans

In het vat: slot Loevestein en meer

De Lezingencommissie en de Excursiecommissie organiseren in het kader van het lustrum van Delfia Batavorum volgend jaar een dagexcursie naar Slot Loevestein en een daaraan gerelateerde lezing in Delft. De relatie tussen Slot Loevestein en Delft ligt in Hugo de Groot, Delftenaar van geboorte, die gevangen werd gehouden in Slot Loevestein en van daaruit ontsnapte in een boekenkist. We zullen met een bus naar Slot Loevestein gaan voor een rondleiding en een bezoek aan de tentoonstelling. Bij Slot Loevestein of in Woudrichem wordt een lunch genoten. De genoemde commissies zijn thans bezig met de voorbereidingen. Binnenkort komt meer informatie ter beschikking. Verder worden excursies voorbereid naar molen De Roos en Maasland. Hou voor nadere berichtgeving de website van de vereniging in de gaten.

Excursiecommissie

Hyacintenwandeling Ockenburgh

Op 24 april bezochten 18 leden van Delfia het landgoed Ockenburgh in Den Haag. Jan Balk, vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap, vertelde over de ondergrond, strandwallen en veenlagen, die nog duidelijk in de omgeving te zien zijn. De strandwallen zijn gedeeltelijk afgegraven voor de stadsuitbreiding van de Schilderswijk, het Laakkwartier en de tuinbouw in Loosduinen. Het zand werd per boot afgevoerd, de wateren liggen er nog. We kregen uitleg over het verschil tussen landgoederen en buitenplaatsen. Jacob Westerbaen was in 1638 de eerste bewoner van landgoed Ockenburgh. Hij was dichter, arts en predikant. Mede door een huwelijk met Anna Weytsen, weduwe van een zoon van Oldenbarnevelt, kwam hij in hogere kringen te verkeren. Het landgoed heeft totaal verschillende inrichtingen gehad naar de geldende mode van die tijd, van classicistisch tot Engelse landgoedstijl. Bij de inval in mei 1940 probeerden de Duitsers met luchtlandingstroepen Den Haag in te nemen en is er hevig gevochten rondom Ockenburgh. Eén groep Duitse soldaten kwam daar door hevige tegenstand klem te zitten, maar wist met 500 man stilletjes in de nacht de Nederlandse troepen te ontvluchten en via Wateringen zich te verenigen met de troepen in Rotterdam. Later in de oorlog gebruikten de Duitsers Ockenburg als lanceerlocatie voor de V2, waarmee Engeland bestookt werd. Het hyacintenbos bevindt zich in een santvoort, een stuk grond dat ter ontginning met een aarden wal omgeven werd om te voorkomen dat alle aangroei onder het zand bedolven werd. De wandeling door dit bos werd om 16.00 uur afgesloten en daarna werd bij een drankje en een hapje nog wat nagepraat. Op 5 oktober hebben leden van Delfia Batavorum een wandeling gemaakt door Delft, langs projecten die in het verleden zijn genomineerd voor de Le Comteprijs. Een kleine 20 deelnemers verzamelde zich bij de entree van het Poortmeesters-complex, de winnaar van de Le Comteprijs 2023. Het gaat daarbij vooral om de poorten met donkerblauwe keramieke elementen. Andere projecten die werden bekeken, waren de nieuwe bruggen bij het Armamentarium, het binnenplein van het Volt-blok, een kunstwerk in de Halsteeg, muurschilderingen in de Kloksteeg, restauraties aan panden op de Oude Delft, een keramiektableau bij het Achterom en een restauratie aan de Scheepmakerij. De wandeling stond onder leiding van Gertjan van der Harst, secretaris van de Le Comteprijs Commissie. Hij heeft een indrukwekkende kennis van alle objecten en wist die kennis op bevlogen wijze te delen met de deelnemers. Het gebruik van headsets beviel weer zeer goed. Na afloop besloten de deelnemers hun ervaringen te delen bij een drankje in Huszár.

Lezingencommissie

De restauratie van het hoofdkantoor van Gist/Brocades

Het monumentale voormalige hoofdkantoor van Gist-Brocades aan de Wateringse weg wordt momenteel gerestaureerd. Rosan Pallada, ontwikkelingsmanager bij BOEI verzorgde 29 oktober voor meer dan honderd leden van Delfia Batavorum en andere belangstellenden een boeiende lezing over de restauratie. De lezing riep bij de toehoorders veel vragen op. BOEI, een non-profitorganisatie die die zich toelegt op de herbestemming en restauratie van agrarisch, industrieel en religieus erfgoed, is inmiddels eigenaar van het pand, dat in de industriële geschiedenis van Delft zo’n prominente rol speelt.

Tijdens haar presentatie belichtte Pallada de historie van dit bijzondere pand en de waardevolle rol die BOEi speelt in de restauratie en herbestemming van erfgoed in Nederland. Een van de ambitieuze projecten die BOEi onderneemt aan de Wateringse weg, is de restauratie van de karakteristieke glazen overkapping in de hal van het oude hoofdkantoor. Delfia Batavorum is de faculteit Bouwkunde erkentelijk dat gebruik kon worden gemaakt van de prachtige Berlagezaal.   Het is mogelijk om BOEi te steunen door vriend te worden. www.VriendenVanBoei.nl  Of u kunt ze direct financieel steunen www.VriendenVanBoei.nl/Behoud-het-Groote-Kantoor/

Foto: Arthur Sedee

Commissie Behoud Stadsschoon (CBS)

Ruimte in de Binnenstad

Afbeelding van herbestrating zonder herstel van de historische stoepen. Bij de behandeling afgelopen oktober van de nota Ruimte in de Binnenstad in de commissie Ruimte en Verkeer van de Delftse raad heeft voorzitter Willy Tiekstra aandacht gevraagd voor de twee brieven van CBS. De eerste brief gaat over de plannen van het College van B&W en bevat aanbevelingen om de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad te verbeteren, zoals het grote belang van een oplossing voor het fietsparkeren en de noodzaak van een plan voor de herontwikkeling van de Gasthuisplaats. In de tweede brief reageren wij op het antwoord van het College van B&W op onze eerder geuite zorg over de toekomst van de Delftse historische stoepen bij de herinrichting van de grachten. Gevaagd wordt om budget vrij te maken voor de verbetering van deze stoepen. Wethouder Frank van Vliet heeft toegezegd de brieven van CBS en de daarin opgenomen voorstellen en aanbevelingen te betrekken bij de vervolgdiscussies over de verdere uitwerking van Ruimte in de Binnenstad.

Foto: Astrid Keers

Herstel Schiekanaal als historisch-landschappelijke lijn; deel Zuidwal

Het plan van CBS om dertig bomen te planten op de Zuidwal is bij diverse politieke partijen zeer positief ontvangen. Mogelijk wordt het door twee partijen als een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. Ook positief is de toekenning van twee subsidies, één van een particulier en één van het Hoogheemraadschap Delfland vanuit het programma 'klimaatadaptie'. Minder vlot loopt de daadwerkelijke voorbereiding. Er is onder meer kennis van de ondergrond nodig en hiervoor zou de gemeente in actie moeten komen, hetgeen tot nu toe helaas niet is gelukt.

Inbreiding Nieuwe Kerk

U leest het goed, de Nieuwe Kerk wil inbreiden: uitbreiden binnen de eigen muren. Enkele jaren geleden ontstond het idee om uit te breiden door middel van het realiseren van een aanbouw. Een idee dat verworpen werd omdat daardoor het monument Nieuwe Kerk in het gedrang zou komen. Daarna zijn plannen voor inbreiding uitgewerkt en is een vergunningaanvraag ingediend. CBS ziet de inbreiding nog steeds als dé optie voor de wensen en behoeften van de Nieuwe Kerk. Wij zijn enthousiast over de inmiddels vergevorderde plannen en uitwerkingen voor onder meer de stiltekapel, wijzigingen in Librije en Sacristie en de voorgestelde te gebruiken materialen. En dat alles met veel respect voor het monument.

Commissie Achter de Gevels van Delft

Een nieuw verhaal over Delftse huizen en hun bewoners

Binnenwatersloot 28 - Gekroonde Pollepel en Rijzende Zon - is nu een wat troosteloos leegstaand winkelpand. Eeuwenlang hebben hier echter neringdoenden bij de ingang van de stad een bloeiend bedrijf of handel gedreven. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog is het een Joodse boekhandel, waarmee het slecht afloopt. Een eeuw eerder worden hier een aantal Delftenaren gearresteerd die hier samenzweren over een kerkscheuring. En kunsthistorici onthulden onlangs dat een familieportret in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen de 17e eeuwse bewoner dokter Cornelis van der Heijde en zijn gezin betreft.Portret van dokter Cornelis van der Heijde en Ariaentgen Ariens de Buijser met hun kinderen door Jan Daemen Cool (1639). Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Portret van dokter Cornelis van der Heijde en Ariaentgen Ariens de Buijser met hun kinderen door Jan Daemen Cool (1639). Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Verhalen op Omroep Delft Radio

Na de zomer zijn er al drie verhalen op de Radio ten gehore gebracht, over Voldersgracht 4, over Rietveld 83-89 en over Oude Delft 136. Alle gesproken en geschreven verhalen zijn te vinden op de site https://www.achterdegevelsvandelft.nl

Cursus Huizenonderzoek

Er zijn dit jaar veel (12-14) aanmeldingen voor de cursus historisch huizenonderzoek van 28 oktober t/m 16 december a.s. Daarom is er dit keer een ochtend- en een middaggroep. Meestal worden de nieuwe huizenonderzoekers na de cursus lid van de werkgroep. Daar maken oud-cursisten hun onderzoek af. Het huizenverhaal wordt dan gereed gemaakt voor de website.

Open Monumentendagen Delft

Wij waren aanwezig op de open monumentendagen (14 en 15 september jl.) bij de informatiestand van Delfia Batavorum in het stadhuis. Ook zorgden wij weer voor het openstellen van de Barbarakapel in Oude Delft 18. Op beide plekken werden veel belangstellenden ontvangen, er waren aanmerkelijk meer bezoekers in Delft dan vorig jaar. Meer informatie over de toen opengestelde gebouwen is nog te vinden op de site https://www.openmonumentendagdelft.nl Henriette Welle Donker (Achterdegevelsvandelft) en Jeroen Staal (secretaris van Delfia Batavorum) tijdens de open monumentendag 2024.

Foto: Claudia Bouwens.

Expertiseplatform Water (EPW)

EPW zoekt nieuwe leden

Het Expertiseplatform zou graag nieuwe leden verwelkomen, die willen bijdragen aan de missie van het platform: een beter gebruik van de toeristische en economische potentie van de waterwegen in Delft en hun waterfronten. De geschiedenis van die waterwegen en hun functie in Delft en in de Delftse samenleving is daarbij van wezenlijk belang. Mocht u belangstelling hebben op dit terrein wat werk te verzetten, neemt contact op met de secretaris van Delfia Batavorum, te bereiken per mail: mailto:secretaris@delfia-batavorum.nl. Hij kan u doorgeleiden naar leden van de commissie.

Ronald Waterman

Allereerst moeten wij natuurlijk noemen dat ons platformlid Ronald Waterman niet alleen zijn 90e verjaardag heeft gevierd en zijn boek 'Waterman Legacy' heeft gepresenteerd, maar ook door burgemeester Marja van Bijsterveldt de erepenning van de stad Delft kreeg overhandigd vanwege zijn verdienste voor het waterbeleid. 

Uitreiking Ere-Penning aan Ronald Waterman door Marja van Bijsterveldt.

Foto: Poul de Haan.

Terrasboten

Het Expertise Platform Water (EPW) heeft zich de laatste maanden intensief bezig gehouden met het in samenhang met het terrasbotenbeleid up-to-date brengen van de Verordening Openbaar Gemeentewater Delft (VOGD) en de Ligplaatsenkaart, die wij in het voorjaar met de gemeente hebben gedeeld. De wijzigingen in de VOGD betreffen het aansluiten op het terrasbotenbeleid met alle onderliggende documenten. Door een aantal begrippen beter te omschrijven is de samenhang duidelijker en scherper geworden, zodat er minder verwarring kan ontstaan. Als EPW hebben we ook met de gemeentelijke ambtenaar gesproken die vorm geeft aan het waterkwaliteitsbeleid in de stad. Er is toegezegd dat het EPW bij het opstellen van het uitvoeringsplan betrokken gaat worden. Voor het EPW biedt dit kansen om enkele doelstellingen te realiseren, zoals het verwijderen van draadwier. De doorvaarbaarheid van de grachten voor fluisterboten wordt zo weer hersteld.

Kantoorgracht

Het EPW heeft er aan bijgedragen dat de doorgang van de Kantoorgracht richting Rijn-Schiekanaal is hersteld, zodat een volledig vaarrondje Delft steeds dichterbij komt. Sowieso koestert het EPW ambities voor het beter ontsluiten van de binnenstad via het water. Dat biedt ook kansen voor het klimaatbestendiger maken van de stad, door bijvoorbeeld reductie van hittestress. Op den duur is het ook interessant om te overwegen om bepaalde overkluisde grachten weer open te leggen: de stad Utrecht is hierin een mooi voorbeeld. We hebben een eerste gesprek gehad met de Stichting Delftse Waterloop om als werkgroep te gaan samenwerken en zo het waterperspectief te verbreden.

Zicht op Delft

EPW is met de Commissie Behoud Stadsschoon (CBS) gezamenlijk aan de slag om het 'zicht op Delft' meer terug te brengen naar het plaatje van het schilderij van Vermeer. Dat is immers waar veel toeristen op af komen, als zij onze mooie stad bezoeken. De ontwikkeling van Delft langs de Schie-oevers biedt aansluitend veel kansen voor groen en water. CBS wil starten met het herstellen van bomen langs de Kolk en het EPW kijkt naar de kansen van het verder verbeteren van de havenfunctie en het beter ontsluiten van de binnenstad via deze aanvaarroute. Vanuit beide commissies van Delfia Batavorum gaat het kortom om het combineren van kennis en kunde via verschillende invalshoeken.

Zoeken



Agenda

vrijdag 16 mei 2025
Excursie naar Molen De Roos
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.