Delfia Batavorum logo

Huizenonderzoek

De commissie Achter de Gevels van Delft stimuleert en ondersteunt het onderzoek naar de geschiedenis van Delftse panden en hun bewoners.  Het onderzoek wordt uitgevoerd door een werkgroep van onderzoekers onder begeleiding van Kees van der Wiel en George Buzing. De werkgroep heeft een wisselende samenstelling van geïnteresseerden in deze geschiedenissen. De onderzoeksresultaten zijn openbaar toegankelijke via de website www.achterdegevelsvandelft.nl:

Achter de gevels van Delft - Huisgenoten uit een ver verleden
Het verhaal achter oude Delftse huizen en hun bewoners

Achter de gevels van de oude huizen in Delft gaan verhalen schuil die iets onthullen  over leuke en soms ook treurige gebeurtenissen, die de bewoners van toen hebben meegemaakt. Tot nu toe zijn er zo’n 200 verhalen verzameld. Veel aspecten van het leven zoals het vroeger was passeren daarbij de revue. Er zijn vrolijke en amusante feiten, maar er is ook een treurige kant, die kenmerkend is voor het leven in het verleden, zoals kindersterfte, ziekte en dood op jonge leeftijd, volksopstanden tegen de honger, analfabetisme of economische neergang.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd op:

De naam van de website
De naam van de website is afgeleid van de titel van het proefschrift 'Achter de Gevels van Delft' van Thera Wijsenbeek-Olthuis (1946-2010). Haar proefschrift uit 1987 - gebaseerd op een onderzoek naar 300 nalatenschappen van Delftenaren uit alle sociale lagen uit de achttiende eeuw - is alom geroemd vanwege haar baanbrekende nieuwe aanpak. Lees hier meer......

Zoeken


Agenda

donderdag 06 oktober 2022
Lezing Henricus van Berckel, oud-burgemeester van Delft en zijn regentengeslacht
vrijdag 07 oktober 2022
Excursie Nationaal Monument Oranjehotel
dinsdag 18 oktober 2022
Lezing over Henri Dunant en zijn geesteskind, het Rode Kruis
donderdag 20 oktober 2022
Lezing over Henri Dunant en zijn geesteskind, het Rode Kruis
woensdag 16 november 2022
Lezing ‘Brood, geloof en jenever’, Jacobus Johannes Vlek 1832-1918 en de jenever
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.