Delfia Batavorum logo

Nominaties 2019

De commissie voor de Le Comteprijs heeft de volgende 17 verfraaiingen geïnventariseerd die in aanmerking komen voor een nominatie voor de Le Comteprijs 2019. Het betreft:

  1. Bolwerk, pijlermonument, aangemeld door Ieke Frankenmolen
  2. Harmenkokslaan 59, herstel historische gevelreclame, aangemeld door Heleen de Lange-Geel
  3. Kloksteeg, muurschildering op zijgevel, aangemeld door Peter van Tijn, Brie van Klaveren, Marijke de Beer
  4. Koornmarkt 71, stoepherstel met reconstructie palen, aangemeld door Schols en ‘t Hart
  5. Koornmarkt 76. nieuwe pui, aangemeld door Commissie Behoud Stadsschoon
  6. Molslaan 105-107, reconstructie ‘bedrijfsdeuren’ in ondergevel, aangemeld door Ruud Lek
  7. Nieuwe Schoolstraat 62, verbouwing huis, aangemeld door Erik den Ouden
  8. Noordeinde 10, verbouwing, aangemeld door Marc Zeelenberg
  9. Oude Langendijk/ Maria van Reigersbergstraat, herinneringsmonument aan Hugo de Groot, aangemeld door Barbara van Gelder
  10. Plein Delftzicht, appartementengebouw Zuidkolk, aangemeld door Annelies Mooij
  11. Rietveld 141, aangemeld door Erik den Ouden
  12. Rotterdamseweg 155, herstel schuur van de Hamboerderij
  13. Sint Jorisweg 2 (hoofdgebouw St. Joris), vervangende gevelsteen, aangemeld door Ger Potze
  14. Spoorsingel 78, restauratie, aangemeld door Albert Dijkhuizen
  15. Van Galenlaan 6, beschildering garagedeur, aangemeld door Joris van Bergen
  16. Voorstraat 62, kunstwerk op plint, aangemeld door Peter Jonker
  17. Wateringseweg, DSM-complex, muurschildering, aangemeld door Andre van de Burg

De commissie selecteerde uit deze inventarisatie de volgende nominaties: 
(Klik op de foto's voor een grotere afbeelding)

Nominatie 1
Harmenkokslaan 59, herstel historische gevelreclame


links: Voor de restauratie / rechts: Voorgevel na restauratie / onder: Zijkant na restauratie

De eigenaren van dit huis, een beeldbepalend hoekpand, hebben vorig jaar een langlopend herstelproject van ruim twee decennia afgerond. In 2018 was er eindelijk gelegenheid om historische gevelreclame op de voorgevel te restaureren. Deze was bij hen al lang bekend. Recent bleek dat het de advertentie, voor onder ander ‘kachels’ en ‘fornuizen’ van een smederij was die hier tussen 1900 en 1910 zat. In plaats van de reclame geheel opnieuw te schilderen zijn alleen de contouren van de letters duidelijk opgewerkt. Nadat deze voorlaatste fase klaar was, is het project vorig jaar afgerond met het herstel van de tuinmuur aan de Oranjeplantage. De afgebrokkelde bovenkant is verhoogd en met een nette rollaag afgesloten, en er is een keurige boog in gemetseld voor het vernieuwde tuinpoortje.
De eigenaren, Hans en Heleen De Lange-Geel, hebben dit alles voor het overgrote deel zelf uitgevoerd.
De commissie is onder de indruk van de grote zorg, aandacht en vooral geduld waarmee dit jarenlange herstelproject is uitgevoerd. Het hele pand is in het algemeen voorbeeldig opgeknapt. De zorg ervoor heeft zich tot alles uitgestrekt, inclusief de op het eerste gezicht minder belangrijke onderdelen zoals de tuinmuur aan de zijkant. Zonder twijfel is topstuk van het project het herstel van de reclamebeschildering op de voorgevel. Naast dat zij op zich al een bijzondere verfraaiing is, heeft de herstelde reclame ook een toegevoegde, historische waarde: zij vertelt over de gebruiksgeschiedenis van het pand. 

Genomineerde: Hans en Heleen de Lange-Geel
Uitvoering: idem
Aanmelder: Heleen de Lange-Geel  

Nominatie 2
Kloksteeg, muurschildering op zijgevel


links: Voor de restauratie / rechts en onder: Na de restauratie

In het oude bedrijfspand op de hoek van de Phoenixstraat zat vroeger een ijzerhandel, opgevolgd door de huidige huisartsen- en zorgpost. De hoge zijgevel aan de steeg was jarenlang het doelwit van graffiti. Vooral in de rommelige periode van de spoortunnelbouw kwam er laag na laag op te zitten. Nadat het werk aan de tunnel afgerond, en de straten nieuw ingericht waren, viel de bekladde gevel alleen maar in negatieve zin op. Kunstenaar Micha de Bie koos deze smet op het stadsgezicht uit om een gedaanteverandering te ondergaan, met een kolossale muurschildering. Het thema ervan sluit aan op de vorig jaar ruimschoots herdachte Gouden Eeuw. Het kleurrijke kunstwerk verbeeld bekende Delftse personen en kunstwerken uit die periode, onder andere Hugo de Groot en Vermeer’s Meisje met de parel.
Aan de verrommeling van de steeg was de graffiti-vervuiling zeker niet als enige schuldig, maar ze domineerde zo aan het ingang wel het beeld in negatieve zin. Het kunstwerk keert dit in positieve zin om: het benadrukt de steeg als intieme doorloop naar de binnenstad, en als openbare ruimte die deze aandacht verdient. Met haar grote omvang, de krachtige, hoekige contouren en de contrasterende kleuren is de schildering een stevige toevoeging. Haar overheersende aanwezigheid trekt alle aandacht en leidt die gelukkig af van de verder hier en daar nog erg vervallen steeg. 

Genomineerde: (het Initiatief is van Dave Vanderheijden)
Ontwerp en uitvoering: Micha de Bie 
Aanmelders: Peter van Tijn, Brie van Klaveren, Maaike de Beer, Nan Deardorff-McClain

Nominatie 3
Molslaan 105-107, reconstructie ‘bedrijfsdeuren’ in ondergevel


links: Voor de restauratie / rechts: Geveltekening 1925 / onder: Na de restauratie

Aan de Molslaan nummer 105-107 staat de oude boekbinderij annex cartonnagefabriek uit 1925, een gebouw met een opvallende, expressieve baksteen gevel. Na vertrek van de fabriek kwam er later in het bedrijfsdeel op de begane grond een totaal niet bij de architectuur passende pui. De nieuwe eigenaren hebben het pand verbouwd en de begane grond bij de woning getrokken. Zij kwamen op het idee om de oude situatie met driedelige bedrijfsdeuren te reconstrueren, op basis van de geveltekening uit 1925. De nieuwe, in eiken uitgevoerde driedelige pui is een vrije reconstructie want de oorspronkelijke deuren zijn niet in alle details exact nagevolgd. Ook met deze mate van abstractie voegt ze zich perfect in de gevel, en vormt ze een mooi paar met de oorspronkelijke, eveneens eiken voordeur ernaast.De commissie is onder de indruk van het beeldherstel van deze mooie gevel. Haar expressionistische architectuur werd ontsierd door een kwalitatief minderwaardige pui. Bij de vervanging daarvan is de historie leidend geweest. Dat er niet gekozen is voor een exacte reconstructie verhoogd de waarde van deze verfraaiing alleen maar. Het is gerechtvaardigd omdat de begane grond nu een woonfunctie heeft daar waar het oorspronkelijk een bedrijfsdeel was. Bovendien toont de nieuwe pui zich als een mooie toevoeging uit onze tijd. 

Genomineerde: M.P.M. Steijger
Uitvoerder: bouwbedrijf Romeijn 
Aanmelder: Ruud Lek  

Nominatie 4
Rotterdamseweg 155, herstel schuur van de Hamboerderij


links: Voor de restauratie / rechts: Na de restauratie
Vorig jaar is de gerestaureerde monumentale 17e eeuwse poort van de Hamboerderij genomineerd. In 2019 is een tweede, ook prominent vanaf de weg zichtbaar onderdeel van dit boerderijcomplex gerestaureerd, de lange schuur die links naast het woonhuis staat. De rond 1900 gebouwde schuur had ook te lijden gehad van jarenlang achterstallig onderhoud, zodanig dat zelfs een stuk van de kap in elkaar zakte. Dat werd wel het startsein om het herstel voortvarend aan te pakken. De schuur is op voorbeeldige wijze hersteld waarbij ook het houtwerk van deuren, stalvensters en de gootlijst in een meer sprekende okergele kleur zijn geschilderd. De naar de weg gekeerde kopgevel was oorspronkelijk bij de dakrand mooi gedetailleerd, en bij het herstel zijn de opvallende, er aan hangende houten windveren gereconstrueerd.
Vorig jaar is de Hammenpoort genomineerd voor de prijs van 2018. De commissie heeft gemeend toch de schuur als tweede onderdeel van het boerderijcomplex te kunnen nomineren. De overweging daarvoor is dat ze duidelijk een zelfstandig, en goed van weg af zichtbaar onderdeel is. Het restauratieve herstel van de schuur is op voorbeeldige wijze gedaan waarbij deels verdwenen decoraties weer zijn teruggebracht. Bovendien heeft het gebouw een ander kleurenschema gekregen, dat ook goed past bij de vorig jaar gereconstrueerde historische kleuren van de poort. 

Genomineerde: TU Delft, afd. CRE (vastgoed), Kees Kerkhoven
Uitvoerder: Jurriens BV, Delft 

Zoeken



Agenda

woensdag 24 april 2024
Hyacintenwandeling Ockenburgh, woensdag 24 april
dinsdag 07 mei 2024
Lezing over trekvaarten en hun rol in de klimaatadaptatie (Nieuwe datum!)
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.