Delfia Batavorum logo

Delft wandelt door de Delftse Canon: wederopbouw in de Voorhof

Stadswandeling langs de vensters van de Canon onder leiding van Gertjan van der Harst, bouwhistoricus bij de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Delft. Hij leidt u door één van de minder bekende wijken in Delft: de Voorhof.
Wat voor de meeste mensen een ‘gewone’ flatwijk lijkt, dertien in een dozijn, is een verrassende wijk met een bijzondere ruimtelijke opbouw. Voorhof is in de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd als oplossing voor volksvijand nummer één: woningnood. De Delftse stedenbouwkundige ir. S.J. van Embden drukte zijn stempel op Delft met de keuze voor hoogbouw. Flatgebouwen waren na de Tweede Wereldoorlog ook in Delft gemeengoed geworden, maar tot begin jaren zestig niet hoger dan vier verdiepingen.
De wijk Voorhof was door de geweldige schaalvergroting naar ‘echte’ hoogbouw een absolute trendbreuk. De wijk wordt gekenmerkt door galerijflats in systeembouw, waaronder enkele staalskelet-hoogbouwen, uniek in Nederland. Het deel waar Gertjan van der Harst u door heen voert, laat een afwisseling zien in hoog- en laagbouw met veel groen en verrassende perspectieven. Ook vestigt hij uw aandacht op een paar bijzondere gebouwen, waaronder de Marcuskerk en het wooncentrum Abtswoude.
Maximaal 15 deelnemers.

  • Wanneer: Zondag 27 september, van 14.00 tot 15.30 uur
  • Waar: Startpunt is het vroegere bankgebouw aan het Delflandplein, Papsouwselaan 295
  • Interesse? Aanmelden kan vanaf 27 augustus en vóór 20 september 2015 via deze website.
  • Kosten zijn € 5,- (kinderen tot en met 12 jaar gratis).