Delfia Batavorum logo

Fietsen op Open Monumentendag, september 2023

Het was warm zaterdag 9 september, heel warm. Dat weerhield 22 leden van Delfia Batavorum en de Midden-Delfland Vereniging er niet van op de fiets te klimmen en een mooie fietstocht te maken langs een aantal interessante stopplaatsen.

De halve molen Bieslandse Bovenpolder.

We begonnen bij de molen van de Bieslandse Bovenpolder aan de Korftlaan, ook wel bekend als de molenromp/stompe molen. De bewoner, de heer De Bruin, vertelde een boeiend verhaal over de historie van de molen en de omliggende polders. De molen is gebouwd vóór 1560 en onttakeld in 1931. Met de schroef van Archimedes kon de molen (bij goede wind) 16.000 liter water per minuut uit de polder pompen.

Vervolgens reden we naar de ‘Belevingsboerderij Schieveen’, waar we onder het genot van een kopje koffie of thee en een plaatselijke lekkernij even in de schaduw konden uitpuffen

Daarna ging het richting  Buitenplaats De Tempel, een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Oud-Overschie. Het grote huis is in verband met de komende renovatie gesloten, maar we konden een goede indruk krijgen van het gebouw en de omringende tuinen. Ceciel Sillevis van de Midden-Delfland Vereniging vertelde met verve over de historie van de buitenplaats en haar achtereenvolgende eigenaren en bewoners. In de tuin van De Tempel bekeken we een beeldencollectie en de oudste eik van Rotterdam.

Daarna fietsten we naar de St. Jacobuskerk in Schiedam/Kethel, gebouwd tussen 1888 en 1890. Het is een neoromaanse kerk met een sober, maar prachtig interieur, o.a. een serie gebrandschilderde ramen van de apostelen. Ook hier was er een gids die ons een uiteenzetting gaf over de boeiende geschiedenis.

Het plan was om op de terugweg naar Delft te stoppen bij het buurtschap Kandelaar (waar ook het jaagpad van de trekschuit nog ligt) en bij de Keersluis in de Poldervaart. Gezien de tijd en het warme weer, kwam het er niet van, maar de deelnemers ontvingen na afloop schriftelijke informatie over deze bezienswaardigheden.

Bij de geheel vernieuwde Brasserie de Schie konden we heerlijk op het terras in de schaduw zitten om te genieten van een goedverzorgde lunch.

Vlak voordat we de Kandelaarsbrug overstaken, kregen we nog een korte uitleg door Sandra Veenendaal van de Midden-Delfland Vereniging over de Noordse Woelmuis, voor wie vlak voor de brug een ondergrondse doorgang is aangelegd. En nu maar hopen dat het beestje de goede weg vindt naar de polder aan de andere kant van het water….

Bij Land Art Delft stond de Midden-Delfland Vereniging klaar met heerlijke koele dranken, zodat we de terugweg naar huis moeiteloos konden vinden.

Foto’s van Petra van de Swaluw, Rieke Pronk-Bakker en Rob van der Horst