Delfia Batavorum logo

Drab of drinkwater? Verhalen achter schoon water in Delft

Delfia Batavorum bestaat 80 jaar en viert dat onder meer met speciale lezingen over onderwerpen uit de Canon van Delft, belicht vanuit de geschiedenis, het heden en de toekomst. Op 27 oktober hoort u drie verhalen over schoon drinkwater in Delft.

 • Datum: dinsdag 27 oktober, aanvang 20:00 uur
 • Sprekers:
  • oud-burgemeester Huib van Walsum
  • bestuurslid Margriet van Bebber
  • hoogheemraad Ingrid ter Woorst
 • Plaats: De VAK, Westvest 9, 2611 AX Delft
 • Toegang: gratis voor leden van Delfia Batavorum, niet-leden € 5,-
 • Aanmelding is niet nodig

Cholera-epidemieën leiden tot schoon drinkwater
Huib van Walsum vertelt het verhaal achter venster 35 van de Canon: De cholera in Delft. In 1832 teisterde de eerste cholera-epidemie Nederland en ook Delft. Er volgden nog twaalf epidemieën, waarbij in totaal 1729 Delftse inwoners stierven. Gaandeweg werd het verband gelegd tussen de ziekte en vervuild drinkwater. Toch duurde het nog tot 1887 voordat Delft schoon drinkwater kreeg.

De waterdragers
In 1963 – 1964 was het Delftse drinkwater sterk verontreinigd door een breuk in de leiding. De verontreiniging werd bestreden met zout en chloor, maar was daardoor ondrinkbaar. Bovendien dreven er beestjes in. Margriet van Bebber vertelt hoe het slechte drinkwater de Delftse burgers in de greep hield, hoe het Shell-laboratorium aan de Broekenmolenweg een tijdelijke oplossing bood, en hoe dat leidde tot een bijzonder kunstwerk: ‘De Waterdragers’.

De kringloop van water: van afval naar grondstof
Ingrid ter Woorst brengt ons bij de waterkwaliteit nu en in de toekomst. Waar komt ons drinkwater vandaan? Hoe gaan we om met verontreiniging en bestrijdingsmiddelen in het water? Wat is de rol van het Hoogheemraadschap in de drinkwaterkwaliteit? In de toekomst lozen we gebruikt water niet meer in de Noordzee maar slaan het op om te hergebruiken. Dan zien we gebruikt water niet meer als afval maar als grondstof, voor bijvoorbeeld mest.


Delftenaren tanken schoon water bij Shell.