Delfia Batavorum logo

Bezeten van muziek. Het universum van Pierre van Hauwe

door Trudy van der Wees

  • Datum: woensdag 24 september, 20:00 uur (zaal open 19.30 uur)
  • Plaats: Van der Mandelezaal, Het Prinsenhof (ingang Oude Delft 185, tegenover de Oude Kerk)
  • Toegang: leden van de verenigingen Delfia Batavorum, Vrienden van Het Prinsenhof en Verre Culturen gratis toegang; niet-leden € 7,50.
    Aanmelden is niet nodig.


Pierre van Hauwe (foto Bram Kaiser)

 

 

Trudy van der Wees, auteur van ‘Bezeten van muziek. Het universum van Pierre van Hauwe’

 

 

  Duizenden Delftenaren zijn opgegroeid met Pierre van Hauwe (1920 - 2009). Hij leerde hen zingen, muziek maken en muziek waarderen. Na de Tweede Wereldoorlog stond het culturele leven in Delft op een laag pitje. Van Hauwe bracht daar verandering in. Hij richtte in 1946 het beroemde Delfts Madrigaalkoor op, waarmee hij door Europa toerde. Hij leidde vanaf 1956 tot begin jaren zeventig de befaamde Volkszangdagen en gaf vanaf 1960 vorm en inhoud aan het Delftse muziekonderwijs op de Delftse lagere scholen en de Stedelijke Muziekschool. Onder zijn leiding maakte het naoorlogse Delft op cultureel gebied een enorme inhaalslag. Ineens liep Delft niet meer achter op het gebied van muziekonderwijs, maar werd de stad trendsetter.

Pierre van Hauwe raakte in de jaren zestig onder invloed van Carl Orff en Zoltán Kodály. Hun ideeën over muziekonderwijs vormden de ingrediënten voor de muziekmethode die hij ontwikkelde en tot ver over onze landsgrenzen verspreidde: ‘Spelen met muziek’.
Trudy van der Wees schreef een rijk geïllustreerd boek over deze bevlogen musicus die tot op hoge leeftijd internationaal actief bleef. Het boek gaat in op zijn leven en werk, en schetst een fraai tijdsbeeld van de jaren zestig en zeventig en de ontwikkeling van muziekonderwijs in Nederland.

Twee muzikale intermezzi omlijsten de lezing. Het ensemble Amazone Dots onder leiding van Michel Poels zingt delen uit ‘Sonnengesang’, een compositie van Pierre van Hauwe. Bariton Michel Poels zingt ‘Omnia sol temperat’ uit Carmina Burana van Carl Orff. Gerard Bal begeleidt de liederen op de piano.

Trudy van der Wees werkte als journaliste bij de Haagsche/Delftsche Courant.
Tegenwoordig is ze freelance journalist/tekstschrijver.

In 2012 verscheen haar eerste boek: ‘Door Delftsblauwe ogen. In de ban van een nationaal icoon.’ www.ciceropubliciteit.nl.
In september 2014 verschijnt ‘Bezeten van muziek. Het universum van Pierre van Hauwe’

ZoekenAgenda

donderdag 06 oktober 2022
Lezing Henricus van Berckel, oud-burgemeester van Delft en zijn regentengeslacht
vrijdag 07 oktober 2022
Excursie Nationaal Monument Oranjehotel
dinsdag 18 oktober 2022
Lezing over Henri Dunant en zijn geesteskind, het Rode Kruis
donderdag 20 oktober 2022
Lezing over Henri Dunant en zijn geesteskind, het Rode Kruis
woensdag 16 november 2022
Lezing ‘Brood, geloof en jenever’, Jacobus Johannes Vlek 1832-1918 en de jenever
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.