Delfia Batavorum logo

Agneta

door Jan van der Mast

  • Datum: donderdag 20 maart 2014
  • Aanvang: 20.00 uur
  • Plaats: De VAK, centrum voor de kunsten, Westvest 9, 2611 AX Delft
  • Toegang: leden Delfia Batavorum gratis; niet-leden € 5,-
Agneta met pleegdochter Ada. Ca 1889. Eind negentiende eeuw realiseert het echtpaar Van Marken in Delft hun grote droom: het Agneta Park. De fabriekskolonie omvat 78 woningen, vrij gelegen in een idyllisch park. Domineeszoon Jacques van Marken gelooft heilig in de verzoening tussen Arbeid en Kapitaal en wil dolgraag te midden van zijn arbeiders wonen. Zo betrekt het echtpaar in het voorjaar van 1885 Villa Rust Roest en wordt feestelijk toegezongen door de parkbewoners:

‘Gij, Echtpaar vol van deugd 
Leef lang nog vergenoegd en blij,
Tot nut der gansche maatschappij.’ 

Het Agneta Park functioneert als een kleine republiek. Agneta, geliefd onder de werkvrouwen, groeit uit tot Parkmoeder. De verjaardag van Jacques (30 juli) wordt gevierd als Gemeenschapsdag en door duizenden mensen bezocht.
 

Een jaar later stort de industrieel - hij is pas 41 jaar - volledig in en moet gedwongen kuren in Duitsland. Echtgenote Agneta neemt zijn taken op de Gist- en Spiritusfabriek waar, maar wordt al snel onaangenaam verrast door de brief van een dame uit Rotterdam die vraagt waar haar toelage blijft!
Agneta kiest voor een onconventionele oplossing en maakt een afspraak met de minnares van haar man. Terwijl Van Marken 230 kilometer verderop een heilzame waterkuur volgt, nemen de dames een besluit dat hun toekomst ingrijpend zal veranderen.


Het bijzondere gezin van Van Marken in de tuin van villa Rust Roest (zomer 1905)

Jan van der Mast

Jan van der Mast (1961) is toneel - en romanschrijver. Zijn roman Films, vaders & neuzen (1994) werd genomineerd voor de Debutantenprijs. De kleine Keizer werd genomineerd voor de Halewijnprijs 2012. Hij won de NRC-essayprijs voor Een uitstapje naar de werkelijkheid.De schrijver plant op zijn verjaardag - 7 april - een kersenboom
op de plek waar Agneta en Jacques 131 jaar geleden de eerste bomen plantten

 

ZoekenAgenda

dinsdag 26 september 2023
Bijeenkomst “Kijkje achter de schermen van Achter de Gevels van Delft”
zaterdag 14 oktober 2023
Delfia Batavorum en Van der Mast organiseren DE STOEL
zaterdag 04 november 2023
Pubquiz! Wat weet jij over (de geschiedenis van) Delft?
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.