Delfia Batavorum logo

Delfia Batavorum bezoekt Museum Engelandvaarders en het Katwijks Museum

Deze excursie is geannuleerd!

Op zaterdag 10 juni organiseert Delfia Batavorum een bezoek aan de musea in Noordwijk en Katwijk: het Museum Engelandvaarders en het Katwijks Museum.

We hebben – op veler verzoek – gekozen voor een zaterdag, zodat ook werkende leden met ons mee kunnen. We vragen de deelnemers op eigen gelegenheid te reizen. Om ieder de gelegenheid te bieden mee te gaan en tegelijkertijd de reis- en parkeerkosten binnen de perken te houden zullen we carpoolen faciliteren. Zie daarvoor het Aanmeldingsformulier.

Degenen die zich vóór 10 mei hebben aangemeld wordt verzocht dat nogmaals te doen, in verband met de carpooling. Als u al heeft betaald, wordt een deel van de betaling gerestitueerd.

Ingang van het Museum Engelandvaarders

We bezoeken eerst het Museum Engelandvaarders. Het museum vertelt het bijzondere verhaal over de  mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes, soms in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangengezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land, via België, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2.000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan.

In het museum ziet u kaarten en voorwerpen, en luistert u naar de indrukwekkende verhalen van de Engelandvaarders. We worden in ca. 1,5 uur rondgeleid door een gids. Daarna is er een half uur beschikbaar voor koffie of thee en toiletbezoek. Het museum is rolstoelvriendelijk.

Vervolgens vertrekken we – op eigen gelegenheid - naar Katwijk. We lunchen in een mooie strandtent, waar we kunnen kiezen uit zes lunchgerechten (ook vegetarisch). Een drankje en koffie/thee zijn inbegrepen.

Ingang Katwijks museum.

Na de lunch lopen we (in ca. 5 minuten) naar het Katwijks Museum. Het museum ligt in het centrum van het voormalige vissersdorp en heeft een bijzondere collectie schilderijen over en door Katwijk en Katwijkers . Bovendien is er een fraaie collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden. Er is veel aandacht voor de visserij: voorwerpen, klederdrachten, films, etc. Het museum wordt geheel door vrijwilligers gedragen. Het is gehuisvest in een historisch pand. Het heeft een lift naar de eerste verdieping. Naar de tweede verdieping is er een traplift. Er zijn wel veel drempels en ongelijke vloeren.

We zullen worden rondgeleid door twee gidsen. Na afloop van de rondleidingen drinken we koffie of thee in het café van het museum.

Praktische informatie:

 • Datum: zaterdag 10 juni 2023
 • Om 10:30 uur opent het Museum Engelandvaarders, Bosweg 15, 2202 NX Noordwijk aan Zee. Direct daarna starten we met de rondleiding. Parkeren naast het museum of op het nabijgelegen grote parkeerterrein het Wantveld (€ 1,00 per uur voor de eerste 2 uur, daarna € 2,00 per uur.). Is dat vol, dan is er meestal plek in de woonwijk naast het Wantveld (Marijkestraat, Margrietstraat).
 • We vertrekken om 12:30 uur uit Noordwijk. Het is ongeveer 20 minuten rijden naar Katwijk aan Zee. Parkeren in de Parkeergarage Boulevard Zeezijde 13, Katwijk aan Zee (kosten € 1,80 per uur). Loop vanaf de voetgangersuitgang van de parkeergarage 100 meter richting zee, en u komt bij Strandpaviljoen Zee en Zon (Boulevard Zeezijde 19), waar we vanaf ca. 13.00 uur de lunch gebruiken.
 • Om ca. 14.30 uur lopen we (in 5 minuten) naar het Katwijks Museum (Voorstraat 46). Na de rondleiding en de koffie/thee vertrekken we rond 16.45 uur naar huis.
 • Max. 20 deelnemers.
 • Bijdrage (inclusief koffie/thee ’s morgens, lunch met drankje en koffie/thee, koffie/thee ’s middags)
  • € 35,00  per persoon indien in het bezit van een Museumkaart (graag meenemen!), vooraf te betalen op rekeningnummer NL 76 INGB 0000587345, t.n.v. Delfia Batavorum o.v.v. Noordwijk/Katwijk.
  • € 50,00 per persoon indien NIET in het bezit van een Museumkaart, vooraf te betalen op rekeningnummer NL 76 INGB 0000587345, t.n.v. Delfia Batavorum o.v.v. Noordwijk/Katwijk
 • Aanmelden kan via de activiteitenpagina
 • Graag op het formulier dieetwensen vermelden.

Zoeken


Agenda

zaterdag 17 juni 2023
Fietstocht Midden-Delfland Dag
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.