Nominaties 2018
De commissie voor de Le Comteprijs heeft 13 verfraaiingen geïnventariseerd die in aanmerking komen voor een nominatie voor de Le Comteprijs 2018. Op één na zijn ze (mede) door derden opgemerkt en bij de commissie aangemeld. Het betreft:
- Coenderstraat, diverse nieuwe stoepen onder andere voor de huisnummers 11 en 12, aangemeld door de Commissie Behoud Stadsschoon
- Harnaschpolder, project teksten op brugleuningen en banken, aangemeld door Margriet van Bebber (ontwerper), de Commissie Behoud Stadsschoon en Peter van Tijn
- Koepoortbrug, tekst op brugleuning, aangemeld door Peter van Tijn en Lotti Hesper (ontwerper)
- Lange Geer 30, uithangbord, aangemeld door mevr. A. van Haaren
- Markt 47, stoepherstel drogisterij De Salamander, aangemeld door de Commissie Behoud Stadsschoon
- Markt 85, renovatie vroeger VVV-pand, aangemeld door Peter van Tijn
- Oude Delft 105, nieuw kleurenschema, aangemeld door Kees Koreneef
- Rotterdamseweg 155, restauratie Hammenpoort, aangemeld door Aart Struyk en Ton de Ruiter
- Tanthof en Buitenhof, Delftse ‘iconen’ (beroemde Delftenaren en bekende gebouwen) in diverse nieuwe brugleuningen
- Vrouwjuttenland 47/ Choorstraat 53, belettering op winkelpui, aangemeld door Peter van Tijn en Els Kemper
- Wateringseweg 1, beschildering muur kantoorgebouw DSM, aangemeld door Peter van Tijn
- Wateringseweg 25-26, gevelwijzigingen bij vroegere winkelpuien, aangemeld door Lida Kerstens
- Wijnhaven 18 en 19, twee nieuwe winkelpuien als vervanging van één pui, aangemeld door de Commissie Behoud Stadsschoon
De commissie selecteerde hieruit de volgende vijf nominaties, en heeft deze voorgedragen aan het bestuur van Delfia Batavorum:
NB: Klik op de afbeeeldingen voor een vergroting.
Nominatie 1:
Harnaschpolder, project teksten op brugleuningen en banken
In de nieuwe wijk Harnaschpolder is een flink aantal bruggen gebouwd en het nodige straatmeubilair geplaatst. In het kader van het project ‘Overbruggen’ zijn op de brugleuningen en de banken thematisch samenhangende teksten aangebracht. Ze teksten zijn bedacht door Margriet van Bebber van het Schrijfbedrijf. Enkele teksten gaan over de tijdens de aanleg van de wijk opgegraven archeologische vondsten. Voor andere is gebruik gemaakt van interviews met vroegere bewoners van dit tuinbouwgebied. Naast dat ze een verfraaiing zijn hebben de teksten een cultuurhistorische betekenis: ze verwijzen naar de geschiedenis van gebied en bewoners.
- Genomineerde: Gemeente Delft
- Ontwerp bruggen: architectenbureau dp6
- Bedenker thema’s en teksten: Margriet van Bebber
- Aangemeld door: Margriet van Bebber en Commissie Behoud Stadsschoon en Peter van Tijn
Nominatie 2:
Lange Geer 30, uithangbord
Het huidige Lange Geer 30 bestaat uit twee panden, waarvan het linkerdeel een 18e eeuws bedrijfspand is, met in de gevel een later ingebroken brede garagedeur. In de oudere voorganger van dit pand, met de naam ‘De drie Vergulde Astonnekes’, werd in 1660 de gelijknamige plateelbakkerij gevestigd. Het nieuwe uithangbord neemt die oude bedrijfsnaam in iets verkorte vorm over. Het bord verwijst daarmee naar de gebruiksgeschiedenis van deze locatie, en is een verfraaiing van de eenvoudige, door de garagedeur wat merkwaardig ogende gevel.
- Genomineerde: mevr. A. van Haaren
- Uitvoering: Juul Smulders
- Aangemeld door: mevr. A. van Haaren
Nominatie 3:
Markt 47, stoepherstel drogisterij De Salamander
Voor de 18e eeuwse pui ligt nog de uit die tijd daterende natuurstenen stoep met de twee hoge treden naar de winkeltoegang. De treden zijn door het vele gebruik in het midden zwaar uitgesleten. Bij het herstel van de stoep is gekozen dit zo te laten, en alleen een frijnslag aan de rand te maken waardoor de treden wat stroever zijn in het belopen. Het restaurerend bedrijf, Schols en ’t Hart heeft in de stoep voor de treden een nieuw drogistensymbool ingefreest. Door deze restauratieve aanpak is de ouderdom van stoep en treden aan tand des tijds zichtbaar gebleven. Met het symbool is een verfraaiing van onze tijd toegevoegd.
- Genomineerde: R.A. van Vlugt
- Uitvoering: firma Schols en ’t Hart
- Aangemeld door: Commissie Behoud Stadsschoon
Nominatie 4:
Oude Delft 105, nieuw kleurenschema
Het hoekpand Oude Delft/ Binnenwatersloot kreeg in 1892 een nieuwe, rijk gedecoreerde, winkelpui. Deze was tot voor kort geschilderd in een zeer donkerbruine, bijna zwarte kleur, die alle details doodsloeg tot een amorf geheel. De gevel als geheel heeft een nieuwe kleurenschema gekregen met als meest opvallende een lichte karamelbruine tint voor de pui, en geelbruine accenten voor details zoals de hangende granaatappel boven de hoekentree. Olijfgroene kozijnen en cremekleurig pleisterwerk contrasteren mooi ermee. Door de nieuwe kleuren is het weer een beeldbepalend hoekpand, en zijn de vele puidetails haarscherp zichtbaar.
- Genomineerde: dhr. Kees Koreneef
- Aangemeld door: Kees Koreneef
Nominatie 5:
Rotterdamseweg 155, restauratie Hammenpoort
Het Hammenpoortje uit 1608, dat de toegang is naar het erf van de Hamboerderij, is een unicum in ons land. Het poortje stond de afgelopen vijftien jaar te vervallen, zo waren de decoratieve houten leeuwenkoppen onder de dakaanzet deels weggerot. Het poortje is compleet gerestaureerd waarbij ook deze koppen weer zijn aangeheeld of door een exacte replica vervangen. Bovendien heeft de poort andere, meer opvallende kleuren gekregen die de decoratie beter laten uitkomen. Dit is gedaan na een kleurhistorisch onderzoek, waarbij op de meeste onderdelen veel oudere kleurlagen zijn gevonden. Het resultaat is in een woord schitterend, precies waar dit unieke gebouwtje om vroeg.
- Genomineerde: TU Delft
- Uitvoering: aannemer Jurriëns B.V.
- Historisch kleuronderzoek: Lisette Kappers
- Aangemeld door: Aart Struyk en Ton de Ruiter
De winnaar van de Le Comteprijs 2018 zal worden bekendgemaakt op 23 mei 2019 tijdens de algemene ledenvergadering van Delfia Batavorum.
Zoeken
Agenda
Lid worden?
Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.