Delfia Batavorum logo

Jacques van Marken

Lezing en boekpresentatie door Jan van der Mast - zondag 7 april 2019

Speciaal voor Delfia Batavorum presenteert Jan van der Mast zijn langverwachte boek over een van Delfts’ beroemdste ondernemers: Jacques van Marken – de eerste sociaal ondernemer van Nederland. Van der Mast vertelt deze middag over Van Marken, neemt ons mee in de plannen voor een museum voor Jacques van Marken en alleen deze middag is het boek met een korting van 10% te koop!

  Jacques van Marken (1845-1906) richtte de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek (het huidige DSM) en Calvé op, en creëerde voorzieningen voor zijn arbeiders: pensioenopbouw, ziektekostenverzekering en een ondernemingsraad. Dat alles zou pas 70 jaar later gemeengoed worden, waar Van Marken het al in de 19de eeuw introduceerde. Dat maakt hem de eerste sociaal ondernemer van Nederland. Samen met zijn echtgenote Agneta woonde hij in zijn fabriekskolonie in Delft, het huidige Agnetapark. Daarnaast had hij ook een gezin in Rotterdam. Ondanks een zware morfineverslaving bleef zijn maatschappelijk engagement onverwoestbaar, met de verzoening van arbeid en kapitaal als ideaal.
     
  Jan van der Mast is toneel- en romanschrijver. Zijn debuutroman werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Na de historische roman De kleine Keizer ontdekte hij een dagboek van Jacques van Marken, dat pas in 2040 openbaar mag worden gemakt. Het was de basis van zijn roman Agneta, dat inmiddels al zeven herdrukken beleefde. Jan van der Mast werkte vijf jaar aan de biografie over Jacques van Marken. 

 

  • Datum: zondag 7 april 2019
  • Aanvang boekpresentatie en lezing: 14:00 uur (tot 16:00 uur)
  • Locatie: Prinsenkwartier, Agathaplein
  • Aanmelding niet nodig
  • Toegang: leden Delfia Batavorum gratis, niet-leden € 5,-