Delfia Batavorum logo

Stad- en dorpsbeschrijver Lieve van Ollefen en zijn beschrijvingen van Delft en Delfland

Wegens privéomstandigheden gaat de lezing van Sander Wassing over de Stad- en dorpsbeschrijver Lieve van Ollefen en zijn beschrijvingen van Delft en Delfland op 27 maart helaas NIET DOOR.  
In plaats daarvan geeft onze Delftse stadsarcheoloog Steven Jongma een lezing over zogenoemde Heiligenbakkers: mensen die in de 13e, 14e en 15e eeuw beelden van heiligen vervaardigden. De heiligenbeeldjes, devotionalia, waren niet bestemd voor de kerken en kloosters, maar voor individuele beleving van het geloof. Deze praktijk past in de stroming van de Moderne Devotie, als de mensen los van de kerkelijke organisatie in hun persoonlijke leven verdieping en inspiratie zoeken. 

Nieuwsgierig geworden? Dan graag tot woensdag 27 maart om 20 uur in de Van de Mandelezaal bij Museum Prinsenhof.


 

 

 

Kunnen we ons Delft nog zo idyllisch voorstellen zoals te zien is op deze gravure? Hoe zagen Delft en de dorpen in de omgeving er twee eeuwen geleden uit? Waar hielden inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig? Wie geïnteresseerd is in deze vragen kan terecht bij de reisbeschrijvingen van ‘stad- en dorpsbeschrijver’ Lieve van Ollefen (1749-1816). Van 1793 tot 1801 werkte hij aan een reeks beschrijvingen van steden en dorpen in Zuid-Holland, en deels Noord-Holland. De ligging van een plaats, bijzondere gebouwen, de bezigheden van de bewoners en de ontstaansgeschiedenis: het komt allemaal aan de orde. Voorafgaand aan iedere beschrijving vinden we schitterende gravures.

Op woensdag 27 maart neemt historicus Sander Wassing u alsnog mee (de lezing weer eerder uitgesteld wegens ziekte) naar de tot nu toe vrijwel onbekende beschrijvingen van Lieve Ollefens. Hoe volledig is het venster op Delft dat Van Ollefen ons biedt en kloppen de gegevens allemaal? Wie was Lieve van Ollefen? Wat zien we precies op de gravure? Tijdens de lezing komen deze vragen aan de orde en waant u zich in achttiende-eeuws Delft.

  • Datum: woensdag 27 maart 2019
  • Aanvang lezing: 20:00 uur
  • Locatie: Van de Mandelezaal, ingang Oude Delft
  • Aanmelding niet nodig
  • Toegang: Leden Delfia Batavorum gratis, niet-leden € 5,-  

Sander Wassing

Sander Wassing volgde de studie waar zijn hart naar uitgaat: geschiedenis, en deed dat aan de Universiteit Leiden.
In 2013 studeerde hij af en sindsdien is hij werkzaam als freelance historicus. Hij organiseert lezingen, schrijft artikelen en verricht archiefonderzoek. Voor Delfia Batavorum hield hij eerder een lezing over de lotgevallen van Delftse beeldenstormers (2016).