Delfia Batavorum logo

Lezing Het klokkenspel op de Nieuwe Kerktoren

Lezingen door Laura Meilink-Hoedemaker en Tjan van Loenen – donderdag 21 november 2019

Een klokkenspel is eigenlijk een dubbelinstrument, namelijk het handspel door de beiaardier en het automatisch spel via de speeltrommel. De lezing van vanavond over klokken en speelwerk is dan ook een dubbelpresentatie. Laura Meilink behandelt de aanschaf van de klokken en de inrichting van het handspel. Zij gebruikt daarvoor de documenten van de klokkengieter Hemony en de beschrijving in 1667 door Dirck van Bleyswijck. Tjan van Loenen bespreekt het uurwerk uit 1570 met de speeltrommel uit 1663. Ook hij gebruikt de beschrijving van Van Bleyswijck. Bovendien beschikt hij over het logboek van Jan van Call, die het automatisch speelwerk heeft ingericht. In zijn presentatie besteedt hij ook aandacht aan het leven van de Delftse stadsuurwerkmaker Coenraet Harmensz Brouckman (16xx-1679), die mede aan de wieg stond van de ontwikkeling van het slingeruurwerk. Brouckman vervaardigde in 1662 een uurwerk voor het stadhuis van Delft, waarvoor nu wordt gezocht naar een openbare plek.

  Laura Meilink (Bergschenhoek, 1940) is tot aan haar pensioen werkzaam geweest als cardioloog, beiaardier en arts-onderzoeker. Zij promoveerde in 1985 aan de Rijksuniversiteit Utrecht op Luidklokken en speelklokken in Delft. Zij schreef talrijke publicaties en gaf vele lezingen. Zie haar website www.laurameilink.nl
     
  Tjan van Loenen is de derde generatie klokkenmaker van het familiebedrijf dat aan de Markt gevestigd is. Hij is ook stadsuurwerkmaker, verantwoordelijk voor de uurwerken van de Nieuwe Kerk, de Oude Kerk en het Stadhuis. Daarnaast onderhoudt hij ook het torenuurwerk.
  • Datum: donderdag 21 november 2019
  • Aanvang lezing: 20:00 uur
  • Locatie: Prinsenkwartier, Sint-Agathaplein 4
  • Aanmelding niet nodig, maar let op: vol=vol
  • Toegang: leden Delfia Batavorum gratis, niet-leden € 5,-