Delfia Batavorum logo

Historische ambachten in en om het huis

Stichting “de Witte Roos” organiseerde samen met Delfia Batavorum een aantal bijeenkomsten waarbij bijzondere aspecten werden belicht van het restaureren en renoveren van een oud pand. Het betreft niet alleen woningen van monumentaal belang, maar ook woningen die deze status niet hebben maar wel waardevolle elementen bezitten die behouden kunnen worden.

Liefhebbers, bewoners en eigenaren van een dergelijk huis lopen tegen een aantal werkzaamheden aan dat zal moeten worden uitgevoerd. Deels kan men dat zelf, maar vaak zal men voor grotere onderdelen en klussen vakmensen willen inhuren, of minstens bij hen te rade gaan hoe de klus aan te pakken.
Door het bijwonen van een aantal interactieve bijeenkomsten kan men zich verdiepen in de onderwerpen verlichting, schouwen en haarden, pleisterwerk, wandafwerking, schilderwerk.
In elke interactieve bijeenkomst belichtte een gerenommeerd ambachtsman/-vrouw de in en outs van zijn of haar vak in de breedte en vertelde over de juiste toepassing van materialen en gereedschappen.

De bijeenkomsten waren verdeeld over vijf dinsdagavonden: 27 januari (Verlichting), 24 februari (Wandafwerking), 24 maart (Pleisterwerk), 28 april (Schouwen en haarden) en 26 mei (Schilderwerk).

De Stichting “de Witte Roos” geeft duurzaamheid een zo concreet en uitdagend mogelijk gezicht. Dat ziet men toegepast in het pand dat gerestaureerd wordt. Tevens wil de Stichting bewoners inspireren en ondersteunen bij het maken van keuzes in duurzaam gedrag. De Stichting “de Witte Roos” ontving in 2013 de Le Comteprijs 2012 voor de gevelrestauratie van Oude Delft 73 met in het bijzonder de re-constructie van het lijstwerk van de deur. Daarnaast ontving de Stichting ook de publieksprijs. De sprekers zijn allen betrokken bij de restauratie van “de Witte Roos”.