Delfia Batavorum logo

Naundorff, het mysterie van het Kalverbos

Professionele solisten, musici en maar liefst 45 amateurzangers en solisten, schitteren in ‘Naundorff, het mysterie van het Kalverbos’, een spectaculaire en op en top Delftse muziektheaterproductie, die van 15 tot 19 maart te zien is in HAL015. Trudy van der Wees schreef het libretto voor deze nieuwe Delftse stadsopera. Op woensdag 15 februari komt ze erover vertellen tijdens een lezing in de Lutherse kerk.

   

 

In het Delftse Kalverbos bevindt zich het graf van Karl Wilhelm Naundorff (1785-1845). Deze Duitse klokkenmaker beweerde dat hij in werkelijkheid Louis XVII was, de doodgewaande zoon van de Franse koning Louis XVI en Marie-Antoinette. Die naam prijkt ook op zijn grafsteen. Hoewel diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de vermeende Franse troonpretendent niet de waarheid sprak, blijft de kwestie Naundorff tot op de dag van vandaag omstreden.

‘Naundorff, het mysterie van het Kalverbos’ is een initiatief van Stichting Zangstudio Delft. De voorstelling vertelt het verhaal van Naundorff binnen een actuele context. Hoe staat het met de waarheid in een wereld vol fake news en alternatieve waarheden? En, wat is de rol van de wetenschap daarbij? Tegen die achtergrond blijkt het verhaal van Naundorff opvallend eigentijds.

Voor en na de lezing krijgt u muzikale voorproefjes van de opera.

  • Datum: 15 februari 2023
  • Locatie: Lutherse Kerk, Noordeinde 4, Delft
  • Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur
  • Kosten: Voor leden gratis, niet-leden €10
  • Aanmelden: https://forms.gle/tBNsF3iQehqAqf8U6

Delfia Batavorum steunt via het Delfia Batavorum-fonds het operaproject ‘Naundorff, het mysterie van het Kalverbos. Leden van de vereniging krijgen korting op de kaarten voor de opera. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.zangstudiodelft.nl/kaartverkoop.

Biografie Trudy van der Wees

   

 

Trudy van der Wees (Delft, 1960) is sinds de jaren ’80 actief in de journalistiek, onder andere voor de Haagsche en Delftsche Courant. In 2007 startte ze haar eigen tekstbedrijf, Cicero Publiciteit, en begon ze ook aan een nieuwe carrière als auteur van boeken over, veelal, lokale historie. Van haar hand verscheen o.a. ‘Door Delfts Blauwe ogen. In de ban van een nationaal icoon’, ‘Bezeten van muziek. Het universum van Pierre van Hauwe’, ‘Delft ’40-‘45’, ‘Het groene laboratorium. Honderd jaar Botanische Tuin TU Delft’, ‘De kookschool van oom Iwan’ en ‘Kloeg, 150 jaar gelegenheidskleding’. Op dit moment werkt zij aan een boek over verzetsstrijder Kees Chardon. Daarnaast schrijft Trudy regelmatig liedteksten, toneelteksten en libretti voor amateurtheater. 

 

Info Stichting Zangstudio Delft

Stichting Zangstudio Delft is opgericht in oktober 2019 door Michel Poels. De organisatie richt zich op het ontwikkelen van nieuw en eigentijds muziektheater, waarbij de samenwerking tussen professionele musici en amateurzangers een hoofdrol speelt. De ’Top 2000 Summer scratch’ van afgelopen juni en ‘Naundorff, het mysterie van het Kalverbos’ zijn de eerste producties van deze jonge organisatie.

Artistiek leider Michel Poels heeft zeer ruime nationale en internationale ervaring opgedaan als professioneel zanger en, meer recent, als dirigent. Daarnaast heeft hij met zijn Zangstudio Haarlem al eerder meerdere muziektheaterproducties gerealiseerd waaronder ‘Kenau’, ‘Cajanus’ en ‘Cavallaria Rusticana’.