Delfia Batavorum logo

Wandeling Pasgeld en ’t Haantje


`t Haantje, Hendrik Thier, ca 1770, Stadsarchief Delft

Op woensdag 7 september houdt Wilbert van Bijlert een lezing over de geschiedenis van Pasgeld en ’t Haantje (zie hier voor info en aanmelden ).
Aansluitend aan de lezing organiseren we op zaterdag 17 september een wandeling onder leiding van Wilbert van Bijlert. Hij zal ons meenemen op een tocht door deze twee buurtschappen. Op de grens van Delft-Noord en Rijswijk-Zuid bevindt zich dit interessante stukje Rijswijks grondgebied. Dit deel van Rijswijk heeft een bewogen geschiedenis: prehistorie, zomerhuizen, molens, de Tweede Wereldoorlog, buitenplaats, uitspanning, klooster. Wilbert van Bijlert heeft er een mooie studie van gemaakt en zal ons door het gebied rondleiden.

  Wilbert van Bijlert heeft Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit van Groningen gestudeerd en werkt bij de Rijksoverheid. Sinds 2018 is bij redacteur van buurtblad de Drassige Driehoek dat in de Rijswijkse buurten Pasgeld en Parkwijk wordt bezorgd. Hiervoor heeft hij een groot aantal (oud-)buurtbewoners geïnterviewd en artikelen geschreven over de tuinbouw in Pasgeld, de Tweede Wereldoorlog in Pasgeld en `t Haantje en over de spoorwegovergang `t Haantje. In 2022 verscheen zijn boek “De geschiedenis van Pasgeld en `t Haantje”, uitgegeven door de Stichting Rijswijkse Historische Projecten.

Na afloop van de wandeling staat de koffie klaar in Buurthuis “De Drassige Driehoek”.  Aldaar is ook de mogelijkheid het boekje “De geschiedenis van Pasgeld en `t Haantje” aan te schaffen. 

Praktische informatie:

  • Datum: zaterdag 17 september 2022.
  • Start: 14.00 uur, duur ca. 1,5 uur.
  • Verzamelpunt: Buurthuis "De Drassige Driehoek", Jaagpad 148D, 2288CN Rijswijk
  • Max. 20 deelnemers. Bij meer dan 10 deelnemers zullen we met koptelefoons werken.
  • Bijdrage: € 5,- per persoon vooraf te betalen op rekeningnummer NL 76 INGB 0000587345, t.n.v. Delfia Batavorum o.v.v. Pasgeld-Haantje
  • Aanmelden via het aanmeldformulier op deze site.


Canadese troepen bij 't Haantje, 8 mei 1945, F.W.H. Biegstraaten, Haags Gemeentearchief 

Zoeken


Agenda

woensdag 07 september 2022
Lezing De geschiedenis van Pasgeld en ‘t Haantje
zaterdag 17 september 2022
Wandeling Pasgeld en ’t Haantje
donderdag 06 oktober 2022
Lezing Henricus van Berckel, oud-burgemeester van Delft en zijn regentengeslacht
vrijdag 07 oktober 2022
Excursie Nationaal Monument Oranjehotel
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.