Delfia Batavorum logo

Nieuws


Lezingen Hugo Grotius - De gouden gedachte

woensdag 27 februari 2019

Het Prinsenkwartier organiseert samen met Delfia Batavorum, TOPdelft, platform Delfse Bruggen en de Raad van Kerken een reeks van 6 lezingen en debatten over Hugo Grotius. De organisatie is erin geslaagd een aantal zeer interessante sprekers uit te nodigen. Het lijkt een goed idee meer aandacht te geven aan het fenomeen Grotius. Hij was actief op vele vlakken. Het jaar 2019 is het jaar van de Gouden Eeuw en dat is een mooie gelegenheid voor deze reeks.

  • 14 maart: Henk Nellen - Leven en werken,
Lees verder


Voorheen Pieterstraat 28-38 - De verdwenen Strontpoort

woensdag 27 februari 2019

Dit doodlopende straatje had in de volksmond de naam ‘de Strontpoort’, en ook wel ‘Indianenpoort’. Veel bewoners woonden er opmerkelijk lang en waren er kennelijk aan verknocht. Een handige aannemer bouwde met een compagnon in 1873 aan de noordzijde van de Pieterstraat zes huisjes in een poortje op een braakliggend terrein waarop eerder slechts één huis had gestaan. Vijftig jaar geleden is het straatje met de grond gelijk gemaakt voor het winkelcentrum In de Veste.

Lees verder


Boeken te koop!

donderdag 21 februari 2019

Delfia Batavorum beschikt over een collectie - door leden geschonken - boeken. Deze boeken kunt u kopen ten bate van het Delfia Batavorumfonds. Door een schenking is de collectie uitgebreid met 2 meter aan nieuwe boeken!

⇒ Zie hier het overzicht van februari 2019

Naast de boeken kunt u ook afleveringen van het...

Lees verder


Wijnhaven 18 - De Granaatappel van apotheker Dirck Cluyt

maandag 18 februari 2019

Wijnhaven 18 was tientallen jaren het adres van een schoenenwinkel, maar de schoenenverkoop is een paar jaar geleden gestopt. Nu is het een herenmodezaak, en deze verandering is illustratief voor deze plek. Door de eeuwen heen waren er hier altijd veel verschillende winkels. Eind zestiende eeuw was het de apotheek van de beroemde apotheker Dirck Cluyt, die zijn zaak De Granaatappel noemde. Hij mocht de balsem leveren waarmee het lichaam van de vermoorde Willem van Oranje werd behandeld. Henk Verbruggen, Kees van der...

Lees verder


'Achter de gevels van Delft' in top-10 juryprijs

donderdag 07 februari 2019

De Geschiedenis Online Prijs is de prijs voor de interessantste, mooiste en/of meest vernieuwende digitale uiting over geschiedenis in Nederland. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, bestaat uit een juryprijs en een publieksprijs  en is bedoeld om de online geschiedbeoefening te stimuleren.
Onze website Achter de gevels van Delft heeft weliswaar niet genoeg stemmen gehaald voor de publieksprijs, maar staat wel op de shortlist voor de Geschiedenis Online Juryprijs!
De jury bestaat uit voorzitter Daniëla...

Lees verder


Zoeken


Agenda

woensdag 27 maart 2019
Lezing Stad- en dorpsbeschrijver Lieve van Ollefen en zijn beschrijvingen van Delft en Delfland
donderdag 28 maart 2019
Lezing Hugo Grotius - De gouden gedachte
donderdag 04 april 2019
Lezing Hugo Grotius - De gouden gedachte
dinsdag 23 april 2019
Lezing Gezondheidszorg in Delft - Antoni van Leeuwenhoek in de 17e eeuw en het Sint Joris Gasthuis in de Tweede Wereldoorlog
donderdag 25 april 2019
Excursie naar de Maastunnel te Rotterdam
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.