Delfia Batavorum logo

Nieuws


Voldersgracht 30 - Vanouds De (Vergulde) Schrijfpen, eeuwenlang een bakkerszaak

dinsdag 07 mei 2019

De naam 'De Schrijfpen' dankt het huis aan het notariskantoor dat hier in de 17e eeuw gevestigd was. Daarna herbergde het meer dan twee eeuwen een bakkerswinkel. Tussendoor zaten er nog een breuckmeester (specialist in het behandelen van bot- of liesbreuken) en een chirurgijn en pestmeester. Omstreeks 1960 zat er een dameskledingwinkel. Tegenwoordig is er Bijbel-lectuur te koop.
Lees hier meer over pand, eigenaren en bewoners....

Lees verder


Voldersgracht 31 - Woning van een beeldenstormer en kunstschilder Van Mierevelt

donderdag 25 april 2019

Geen officieel Rijksmonument maar wel een heel oud huis met vrij originele trapgevel. Ooit woonde hier een beeldenstormer en een beginnend portretschilder (op de afbeelding Michiel van Mierevelt en zijn gezin, geschilderd door zoon Pieter van Mierevelt). Later woonde er ook nog een goud- en zilversmid die wegens heling in het gevang gezeten had. Tegenwoordig kun je er Belantjang met rijst eten. Wim van Veen verdiepte zich in de historie. Lees hier meer over pand,...

Lees verder


De tweede nieuwsbrief van dit jaar is uit!

zaterdag 20 april 2019

In dit nummer vindt u o.a. informatie over de algemene ledenvergadering op 23 mei en over de lezingen en excursies in het tweede kwartaal. In de bijlage bij de de nieuwsbrief vindt u de uitnodiging en de agenda voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op donderdag 23 mei 2019 om 20:00 uur in de het Vermeerentrum.
>> Lees de nieuwsbrief hier....

Lees verder


Nominaties Le Comteprijs bekend!

maandag 01 april 2019

De Le Comte Commissie inventariseerde het afgelopen jaar 13 verfraaiingen die in aanmerking komen voor nominatie voor de Le Comteprijs 2018. Uit deze inventarisatie selecteerde de commissie vijf nominaties, die naar haar oordeel voldoende kwaliteit bezitten om de Le Comteprijs te verdienen. Op de algemene ledenvergadering op 23 mei 2019 zal de winnaar bekend worden gemaakt. Bekijk hier de lijst met verfraaiingen en genomineerden.

Lees verder


Achterom 79 - Woongerief in de Poort van Parsant

woensdag 27 maart 2019

Eind 19e/begin 20e eeuw woonde Johanna Maria van Dijk (eerst als ongehuwde moeder, later met echtgenoot) er met een stel kinderen. Stel je voor: in één kamer met wandgedierte en een poepton in de hoek, boven een verbouwde paardenstal in een nauwe donkere doodlopende steeg en dan je hand moeten ophouden bij de armenzorg. Daarna bewoonde de weduwe Pieternella van der Kruk (op de foto linksvoor) de bovenwoning van 1902 tot aan haar overlijden 1912 . Ook zij had het niet breed. Tegenwoordig is het volgens een makelaar een heerlijk...

Lees verder


Zoeken


Agenda

donderdag 23 mei 2019
Algemene Ledenvergadering 23 mei
dinsdag 18 juni 2019
Gouden eeuw wandeling door centrum van Delft
donderdag 20 juni 2019
Lezing Een andere kijk op Vermeer: de Astronoom en het Meisje met de parel onder de loep
woensdag 21 augustus 2019
Lezing Kloeg gelegenheidskleding: vijf generaties ondernemen in Delft
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.