Delfia Batavorum logo

Nieuws


Markt 54-56 - De ondergang van Mechelen, de herberg van Vermeer

maandag 05 augustus 2019

Onlangs werden bij toeval de fundamenten van het huis Mechelen aan de Markt opgegraven, de herberg waar Jan Vermeer zijn jeugdjaren sleet. In 1885 was het zonder enige scrupules afgebroken om een bredere entree van de Voldersgracht naar de Markt mogelijk te maken. George Buzing en Gerrit Verhoeven schreven er eerder dit jaar over in het blad Delf. Het artikel staat nu in aangepaste vorm op Achterdegevels.
Lees hier meer over pand, eigenaren en...

Lees verder


Nieuwe Plantage 110-112 - Stadsboerderij Plantage Hoeve onderaan Reineveldbrug

donderdag 04 juli 2019

Nieuwe Plantage 110-112 is de laatst overgebleven stadsboerderij van Delft. ’s Zomers lopen de koeien een kwartier rijden van het bedrijf aan de Schie, maar ‘s winters staan ze nog altijd op stal vlak onder de Reineveldbrug tegenover het oude hoofdgebouw van de Gistfabriek. De boerderij is in 1853 gesticht als een bijzaak van een stoomoliefabriek aan de rand van de stad. Gaandeweg raakte ze door Kanaal en Trambrug steeds meer ingesloten. De hele omgeving werd volgebouwd, maar de koeien zijn gebleven.

Lees verder


Vlamingstraat 52 - Van leerbewerker en bakker naar hotelier

dinsdag 25 juni 2019

Door de eeuwen heen hadden hier veel eigenaren en bewoners een bedrijfje 'aan huis': een leerbewerker nam gelooid leer onder handen, bakkers bakten hier van 1630 tot 1700 hun brood, een winkelierster hield een winkeltje annex kroegje in het voorhuis, een timmerman had zijn 'timmerwinkel en werkplaats' achter het huis (op de foto meester-timmerman Tobias Prins met zijn gezin) en tenslotte begon in de twintigste eeuw een eigenaar er een hotel. Corrie den Henst verdiepte zich in de historie:

Lees verder


Oude Delft 24 - Grachtenhuis met bijzonder interieur uit 1883

zondag 09 juni 2019

Magda Meijsing schrijft over het huis waar ze in 1950 geboren is en bijna veertig jaar van haar leven heeft doorgebracht. Het is een groot huis met een opvallend interieur dat ook andere tijden heeft gekend als kamerpension met lekkende daken. Ooit ontstond het uit de verbouwing van een bedrijfsgebouw van de opgeheven brouwerij De Drie Hoeffijsers aan de Koornmarkt.
Lees hier meer over pand, eigenaren en bewoners....

Lees verder


Jaarboek 2018 te koop

woensdag 05 juni 2019

Het nieuwste Delfia Batavorum Jaarboek is op de algemene ledenvergadering gepresenteerd en daarna verspreid onder de leden.
Het jaarboek 2018 is voor € 17,95 (excl. verzendkosten € 5,-) te bestellen via de penningmeester van Delfia Batavorum: penningmeester@delfia-batavorum.nl

Het jaarboek bevat - naast een aantal vaste rubrieken - de volgende artikelen:

  • Een nieuwe...
Lees verder


Zoeken


Agenda

donderdag 26 september 2019
Excursie IJmuiden; Tata Steel en Zeesluis in aanbouw
donderdag 24 oktober 2019
Lezing Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Vormgever van de Republiek
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.