Delfia Batavorum logo

Excursieverslag DUWO en Vakwerkhuis

Donderdag 23 november bracht Delfia Batavorum een bezoek aan twee van de vier complexen die door de Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst (1844-1906) in Delft gebouwd zijn. De excursie was snel volgeboekt. Met 29 personen werd eerst het huidige DUWO-kantoorgebouw aan de Kanaalweg/Prof. Schermerhornstraat bezocht, met een hartelijke ontvangst door Elise van der Tang van DUWO. Dit gebouw is in 1903 gebouwd voor de afdeling Physica en Electrotechniek van de huidige TU.

Voorzijde aan de kanaalweg
Voorzijde aan de Kanaalweg

In de loop der jaren heeft dit gebouw verschillende bestemmingen gehad. Zo was ook de Faculteit Wiskunde en Maatschappijwetenschappen van de TH/TU jarenlang hier gehuisvest.

Een van de vele toepassingen van glas-in-lood
Een van de vele toepassingen van glas-in-lood

Van Lokhorst had een voorliefde voor de neorenaissance en neogotiek. Dat is direct zichtbaar in de twee bijzondere trappenhuizen in het pand. Deze zijn rijkelijk gedecoreerd met mooie ornamenten en glas-in-loodramen. Door de gebruikte spitsbogen in de draaiingen van de trap krijg je wondermooie doorkijkjes.

Een van de trappenhuizen
Een van de trappenhuizen (foto: Jan Tromp)

Bovenin het gebouw bevinden zich twee collegezalen, waarvan er een nagenoeg in de originele staat is. Door de grote spitsboogvensters met glas-in-lood en de prachtige ruimtelijke kap met geklinknagelde ijzeren liggers krijg je een ruimte met veel daglicht en een haast kerkelijke allure.

Een zorgvuldig gerestaureerde collegezaal
Een zorgvuldig gerestaureerde collegezaal (foto: Jan Tromp)

Aan de buitenkant van het gebouw zijn deze ruimtes ook als zodanig te herkennen. Even in de oude collegebanken zitten, dat deed wel weer aan vroeger denken. Daarna werd het naastgelegen Vakwerkhuis bezocht, oorspronkelijk het ketelhuis van de TH Delft. Hier werd elektriciteit opgewekt voor de hele TH-wijk met behulp van kolen en een stoommachine. We kregen daar een rondleiding door medewerkers van Vakwerk Architecten. Dit gebouw was van oorsprong een kaal gebruiksgebouw met klinkers als vloer; het dak lekte, kozijnen waren verrot, kortom: er moest veel aan gebeuren. Als startup won Vakwerk Architecten in 2018 de hiervoor uitgeschreven prijsvraag. In het gebouw bevindt zich nu een café, vergaderruimtes, het kantoor van Vakwerk Architecten en te huren werkplekken.

Een werkruimte op de verdieping van het Vakwerkhuis
Een werkruimte op de verdieping van het Vakwerkhuis

Gedurende de rondleiding werd uit de doeken gedaan welke van de vele problemen opgelost moesten worden voordat dit monument hergebruikt kon worden, met behoud van sfeer en historie. Ook moesten ingrijpende aanpassingen worden verricht vanwege de duurzaamheid. Een mooie beschrijving vind je hier: https://www.herbestemming.nl/projecten/vakwerkhuis-delft. Centraal punt in het Vakwerkhuis is een grote ruimte vol planten, waar nog de oude structuur zichtbaar is, zoals de stalen spanten en de onbehandelde muren. Nieuwe elementen zijn duidelijk herkenbaar door ander materiaal- en kleurgebruik.

Grote werkruimte in het Vakwerkhuis
Grote werkruimte in het Vakwerkhuis

Ik denk dat we hier (vroeger!) allemaal wel hadden willen werken Er zijn vanuit de verschillende niveaus allerlei leuke doorzichtjes ingebouwd en als je naar buiten kijkt zie je de fietsers op de Sebastiaansbrug voorbij schieten. De excursie werd afgesloten met een hapje en een drankje De Woonkamer, een van de ruimtes die gereserveerd kan worden. Al met al een geslaagde excursie en als je daar wat gaat eten of drinken, kijk dan even om de hoek naar de centrale ruimte, hoe mooi die is.