Delfia Batavorum logo

Nominaties 2020

Historische Vereniging Delfia Batavorum reikt jaarlijks de Le Comteprijs uit voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. De commissie voor de Le Comteprijs beoordeelt de verfraaiingen, selecteert nominaties en draagt deze voor aan het bestuur van Delfia Batavorum. De winnaar van de Le Comteprijs 2020 wordt bekendgemaakt op 20 mei 2021, tijdens een speciale bijeenkomst van Delfia Batavorum waarbij ook het Historisch Jaarboek Delft wordt gepresenteerd.

Naast de Le Comteprijs van Delfia Batavorum is er ook de 'Delft op Zondag Publieksprijs' voor de verfraaiing die de lezers van Delft op Zondag het meest geslaagd vinden. U kunt meestemmen door uiterlijk zondag 9 mei uw keuze te mailen aan redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van 'Le Comteprijs'.

Dit jaar ontving de commissie zeventien verfraaiingen, mogelijke kanshebbers voor de Le Comteprijs 2020. Ze zijn aangemeld of door de commissie zelf opgemerkt. Het zijn, op alfabetische volgorde: 

  1. Arthur van Schendelplein, gevelrenovatie met nieuwe hoofdentree van flatgebouw
  2. A13, tulpenpiramide bij parkeerplaats Vrijenban, aangemeld door Peter van Tijn
  3. Binnenstad tussen Oude Kerk, Vrouwjuttenland en Markt, historische foto’s op afvalbakken, aangemeld door René en Peter van der Krogt
  4. Chopinlaan, muurschildering op kopgevel flatgebouw
  5. Colijntunnel, tussen Prinses Beatrixlaan en Colijnlaan, beschildering tunnelwanden
  6. Dasstraat, winkelcentrum Dashof, muurschilderingen op trappenhuizen naar galerijen
  7. Energieweg 20, kantoor van Stedin, gevelrenovatie met nieuwe hoofdentree
  8. Martinus Nijhofflaan 2, gevelrenovatie gebouw Torenhove
  9. Markt, bij de doorgang naar de Jacob Gerritstraat, mini-muurschildering, aangemeld door Peter van Tijn
  10. Nieuw Delft, woonwijk met zelfbouw in de Spoorzone, aangemeld door de Commissie Behoud Stadsschoon
  11. In Nieuw Delft, het huis De Groene Gevel, Graaf Floriskade 32, aangemeld door de Commissie Behoud Stadsschoon
  12. Oude Delft 40, nieuw kleurenschema
  13. Oude Delft 137, in de doorgang naar de Phoenixgarage, vernieuwde muurschildering stedenband Delft-Esteli, aangemeld door Leonie Zweekhorst-De Rooij
  14. Papenstraat, keramiekkaart, aangemeld door de CBS en Peter van Tijn
  15. Professor Snijdersstraat 2, het Vakwerkhuis, gerestaureerd vroeger ketelhuis, aangemeld door de Commissie Behoud Stadsschoon
  16. Stoepen van de panden Koornmarkt 41 en 64, en Oude Delft 38, met erop aangebracht de historische huisnamen en -symbolen, aangemeld door Van Haaren Vastgoed
  17. Voorstraat, kunstwerk achter het koor van de Oude Kerk

De commissie heeft voor de Le Comteprijs 2020 de volgende nominaties voorgedragen aan het bestuur van Delfia Batavorum: 

Nominatie 1
Arthur van Schendelplein, gevelrenovatie met nieuwe hoofdentree van flatgebouw

Het Arthur van Schendelplein is een ruimte die gevormd wordt door de binnenhoek van een hoog, haakvormig flatgebouw uit de jaren zestig. Dit is een van de vier door hun hoogte beeldbepalende flats aan de Voorhofdreef. Het plein maakte tot voor kort een sombere indruk door de fletse materialen, en een ondanks een eerdere renovatie niet uitnodigende entree. Bij de recente renovatie heeft het trappenhuis een opvallend en uitgesproken beeld gekregen. Dit verticale element tussen de beide vleugels is geheel bekleed met plaatmateriaal. In de top zit een groot omkaderd glazen veld met daarin de initiaal van de schrijver, die ’s avonds wordt verlicht. De entree is getransformeerd tot een uitnodigende ruimte, vergroot tot een glazen kubus onder het als een slanke luifel ver uitkragende dak. Deze geslaagde renovatie is behalve van het gebouw zelf ook een duidelijke verfraaiing van de architectonisch niet uitgesproken omgeving.

  • Genomineerde: Woonhave
  • Ontwerp: Hans van Heeswijk architecten
  • Uitvoering: bouwbedrijf ERA


Voor (foto AMD) en na (foto Thijs Tuurenhout) 

Nominatie 2
A13, tulpenpiramide bij parkeerplaats Vrijenban

Langs de A13, aan de zuidkant van Delft, staat vlakbij de parkeerplaats Vrijenban een niet te missen kunstwerk. Het is een enorme zogenoemde tulpenpiramide, een vergrote replica van een Delfts blauwe bloemenvaas. De piramide verwijst naar de glorietijd van de productie van het Delfts blauw in de latere zeventiende eeuw, naar voorbeeld van een topstuk uit de collectie van Royal Delft. Naast gebruiksaardewerk maakten de Delftse plateelbakkerijen ook allerlei meer luxe objecten. Tot de meest bijzondere daarvan hoorden deze opvallende bloemen- of tulpenvazen. Evenals de erin te steken tulpen waren dergelijke kostbare vazen alleen door de rijkste mensen te betalen. De tulpenpiramide is een initiatief van Paula Kouwenhoven, en kon gerealiseerd worden in het kader van het themajaar ‘De Gouden Eeuw’. Ze is uitgevoerd in kunststof en vervolgens beschilderd door enkele medewerkers van Royal Delft.

  • Genomineerde: Paula Kouwenhoven, Land Art Delft
  • Ontwerp: idem, in samenwerking met De Porceleyne Fles/ Royal Delft B
  • VUitvoering: De Porceleyne Fles/ Royal Delft BV
  • Aanmelder: Peter van Tijn


(Foto Koos Bommelé) 

Nominatie 3
Chopinlaan, muurschildering ‘La Perla’ op kopgevel flatgebouw

In de Gillisbuurt in de wijk Buitenhof is vorig jaar een opvallende, kleurrijke muurschildering onthuld. Al jarenlang zijn diverse partijen bezig om samen met bewoners de sociale cohesie in de buurt te bevorderen. Onderdeel van deze aanpak zijn diverse al dan niet tijdelijke kunstprojecten. Deze permanente schildering is aangebracht op de blinde kopgevel van een van de flatgebouwen. Deze gevel in tot voor kort fletse baksteen is prachtig getransformeerd. De plek aan de Chopinlaan is strategisch gekozen; de kopgevel flankeert een van de hoofdtoegangen tot de buurt en ligt vlakbij het centrale speelplein ervan. Bovendien staat hij tegenover het woonzorgcentrum Buytenweye, zodat bewoners daarvan deze schildering kunnen zien. Ook de realisatie van dit project is bijzonder: het is een samenwerking van bewoners met studenten van de TU Delft, geïnspireerd door een uit de buurt zelf afkomstige docent.

  • Genomineerde: studentencollectief NOBIS-Canidream (Mels Jagt, Wesley Nijmeijer, Youp van der Weijde, Lian Liu, Quan van der Knokke) samen met buurtbewoners
  • Uitvoering: Tymon van der Laat


(Foto AMD) 

Nominatie 4
Papenstraat, keramiekkaart

Sinds midden vorig jaar siert de Delftse keramiekkaart een blinde muur aan de kant van de Papenstraat vlakbij de Choorstraat. De keramiekkaart is een afbeelding van de Delftse binnenstad gebaseerd op zeventiende-eeuwse stadskaarten, en daarvan nog het meest op een kaart uit 1700. De kaart, in feite een groot tableau, is opgebouwd uit kleinere, driedimensionale stukken keramiek. De grotere panden zoals de kerken en het stadhuis zijn, hoewel herkenbaar, duidelijk vereenvoudigd en erg vrij weergegeven. Evenals de afzonderlijke gebouwtjes is ook de complete afbeelding geen exacte kopie, maar een vrije interpretatie van de historische voorbeelden. De keramiekkaart, op zich al een opvallend en mooi kunstwerk, heeft daarmee ook een toegevoegde betekenis als een hedendaagse interpretatie van de historische kaarten van Delft. Het kunstwerk, naar een idee van Colja de Roo en Nan Deardorff-McClain, is uitgevoerd samen met scholieren van het Stanislascollege.

  • Genomineerde: Colja de Roo en Nan Deardorff-McClain
  • Ontwerp en uitvoering: idem, met scholieren van het Stanislascollege.
  • Aanmelder: Peter van Tijn, CBS


(Foto Thijs Tuurenhout) 

Nominatie 5
Professor Snijdersstraat 2, restauratie van het het Vakwerkhuis

Naast de oprit van de Sebastiaansbrug staat het oude ketelhuis uit 1903 dat dienstdeed voor de vroegere gebouwen van de Technische Hogeschool aan de Kanaalweg. Het ketelhuis functioneerde allang niet meer als zodanig en was gedegradeerd tot opslagruimte. Door jarenlang gebrek aan onderhoud was het behoorlijk vervallen. Enkele jaren terug is het gekocht door Vakwerk architecten, en door dit bureau gerestaureerd en uitgebreid voor zijn nieuwe bestemming als werkruimte met een kleine horecafunctie. De restauratie hield behalve het herstel van de meeste oorspronkelijke gevelonderdelen ook een uitbreiding in. Aan de zijde van de Sebastiaansbrug, is een opbouw in hout en glas toegevoegd. Het herstel van dit door zijn hoge schoorsteen beeldbepalende historische pand is een belangrijke stap in de herbestemming van het gebied TU-Noord en zijn vele monumentale gebouwen.

  • Genomineerde: Vakwerk architecten bv, Paul Ketelaars
  • Ontwerp: idem
  • Aanmelder: CBS


(Foto Thijs Tuurenhout)  

 

Zoeken



Agenda

woensdag 24 april 2024
Hyacintenwandeling Ockenburgh, woensdag 24 april
donderdag 25 april 2024
Algemene Ledenvergadering Delfia Batavorum
dinsdag 07 mei 2024
Lezing over trekvaarten en hun rol in de klimaatadaptatie (Nieuwe datum!)
woensdag 08 mei 2024
Lezing 'De geschiedenis van de ziekenverpleging'
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.