Delfia Batavorum logo

De wereld van de vroegste telescopen in Nederland

Op dinsdag 24 januari 2017 nemen twee boeiende sprekers u mee naar de wereld van de vroegste telescopen in Nederland.

 
Tekening kijker circa 1635   Delftse kijker

Huib Zuidervaart verhaalt over zijn speurtocht naar de Delftse optici uit het midden van de 17de eeuw: mannen die de wiskundige kennis bezaten, die we terugzien, zowel in de schilderijen van de schilders uit de zogenoemde ‘Delftse School’ (Fabricius, De Hooch, Houckgeest, De Witte, Vermeer, De Man, e.a.), maar ook in de oudst bekende Nederlandse telescoop. Zoals u vast nog weet, werd die gevonden bij de werkzaamheden aan de nieuwe spoortunnel in Delft en is het nu te bewonderen in Museum Prinsenhof.
Tiemen Cocquyt startte naar aanleiding van deze bodemvondst een wetenschappelijk onderzoek naar Nederlandse telescopen, dat binnenkort wordt afgerond. Hij zal vertellen wat de verrassende uitkomsten in de verschillende stadia waren en hoe uiteindelijk de datering kon worden vastgesteld.

  • Datum: dinsdag 24 januari 2017
  • Aanvang lezing: 20:00 uur
  • Locatie: Het Meisjeshuis, Oude Delft 112
  • Aanmelding niet nodig
  • Toegang: Leden Delfia Batavorum gratis, niet-leden € 5,-
  Huib Zuidervaart promoveerde in 1999 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Van ‘Konstgenoten’ en Hemelse Fenomenen. Nederlandse Sterrenkunde in de Achttiende Eeuw. Hij was werkzaam in uiteenlopende functies in het voortgezet en universitair onderwijs en in de museumwereld, onder meer bij Museum Boerhaave, de VU en de Universiteit Leiden. Sinds september 2007 werkt hij bij het Huygens ING.
     
  Tiemen Cocquyt verhuisde van Gent naar Utrecht voor de studies Natuurkunde en History and Philosophy of Science. Daarnaast was hij als assistent-conservator werkzaam in het Utrechts Universiteitsmuseum. Sinds 2010 is hij conservator in Museum Boerhaave, het Rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen in Leiden.

ZoekenAgenda

maandag 28 september 2020
Stadswandeling door Nieuw Delft
zondag 25 oktober 2020
Online pubquiz over de geschiedenis van Delft
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.