Delfia Batavorum logo

Het geheim van het hofje

Donderdag 6 oktober 2016 - Wandeling en lezing door Willemijn Wilms Floet

Hofjes worden in Nederland al zeker zeshonderd jaar gebouwd,  ze zijn geliefd en duurzaam en bijna elke oude stad kent een paar fraaie voorbeelden. Het hofje hoort tot ons bekendste cultuurgoed, het heeft in de loop van eeuwen een vaste plaats in ons collectief bewustzijn verworven. Maar veel mensen zullen moeite hebben een hofje aan te wijzen – ze zijn vaak een goed bewaard geheim, verborgen oases in de stedelijke drukte.
Waardoor houdt deze bijzondere bouwvorm het al zolang uit? Wat is het geheim? Waarom liggen ze zo verscholen? Hoe vormen ze deel van het stedelijk weefsel? Welke ideeën over de bewoners/stichter en hun relatie met de stad worden er in de hofjes tot uitdrukking gebracht? Welke bijzondere ontwikkeling heeft de architectuur van het hofje doorgemaakt? En, wat kunnen we leren van het hofje voor toekomstig woningbouw- en stadsontwerp?
In de lezing beantwoordt Willemijn Wilms Floet bovenstaande vragen en daarbij komen de Delftse hofjes uiteraard aan bod.

  Willemijn Wilms Floet is als universitair docent verbonden aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Haar onderzoek en onderwijs richt zich op het architectonisch ontwerp dat de stad maakt. In 2014 promoveerde ze op een architectonische studie naar het hofje van liefdadigheid. Recent is de publieksversie van haar proefschrift verschenen Het Hofje, Bouwsteen van de Hollandse stad, 1400-2000, Van Tilt Nijmegen 2016.
In dit royaal geïllustreerde architectuurboek worden de hofjes in acht steden in de Randstad (Amsterdam, Haarlem, Leiden, Gouda, Den Haag, Delft, Rotterdam en Dordrecht) op de kaart gezet, getekend en geanalyseerd. De hofjes zijn speciaal voor dit boek gefotografeerd door Katja Effting.
In de pauze en na afloop van de lezing kunt U een gesigneerd exemplaar kopen.

Voorafgaand aan de lezing is er een korte excursie langs hofjes in Delft, waaraan maximaal 20 mensen [alleen leden] kunnen deelnemen. Aanmelding voor de excursie is nodig, voor de lezing niet.

Wandeling:

Lezing:

  • Aanvang lezing: 20:15 uur.
  • Locatie: Sociëteit Het Meisjeshuis, Oude Delft 112.
  • Aanmelding niet nodig.
  • Toegang: Leden Delfia Batavorum gratis. Niet-leden € 5,-
  Het hofje. Bouwsteen van de Hollandse stad, 1400-2000.
Auteur: Willemijn Wilms Floet.
Uitgever: Vantilt, Nijmegen.
Aantal pagina’s: 242.
Prijs: € 24,95 tot 1 juli, daarna €29,95.

https://www.vantilt.nl/boeken/het-hofje/

 

 

ZoekenAgenda

donderdag 24 oktober 2019
Lezing Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Vormgever van de Republiek
donderdag 24 oktober 2019
Excursie Haastrecht
vrijdag 29 november 2019
Excursie naar Tentoonstelling Klein leven, grote impact – 150 jaar Gist
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.