Delfia Batavorum logo

Katholiek erfgoed in Delft

Donderdag 17 november 2016 - Lezing door Alexander van Dijk en Robin Voorn

Alexander van Dijk en Robin Voorn nemen u deze avond mee door de geschiedenis van twee bijzondere kerken in Delft: de St. Hippolytuskerk en de oud-katholieke Kerk in Delft. 

  • Aanvang lezing: 20:00 uur.
  • Locatie: Oud-Katholieke Kerk, Bagijnhof 25.
  • Aanmelding niet nodig.
  • Toegang: Leden Delfia Batavorum gratis. Niet-leden € 5,-

De St. Hippolytuskerk: hoe woorden kerken slopen
Menig Delftenaar zal zich de St. Hippolytuskerk aan de Voorstraat nog herinneren - een neogotische kerk van de hand van de befaamde architect Pierre Cuypers. Het was de Delftse Cuyperskerk, en samen met de Jozefkerk (de huidige Maria van Jessekerk) vormden zij de 19de-eeuwse toevoegingen aan de markante skyline van Delft. Qua omvang kwam de St. Hippolytuskerk dicht bij de twee middeleeuwse kerken van Delft, en de indrukwekkende toren zou hoger worden dan die van de Nieuwe Kerk. De toren is echter nooit afgebouwd. Dat deed niets af aan het enthousiasme van de parochie, die vele delen van de kerk doneerde, zoals het meubilair en de glas-in-loodramen. De kerk onderging in de jaren 1960 een grootschalige restauratie, maar werd in 1974 gesloopt, tot grote ontzetting van de parochianen. In deze lezing vertelt Alexander van Dijk over de historie van de St. Hippolytuskerk en de omstreden beslissingen die leidden tot de sloop van dit bijzondere gebouw.

Alexander van Dijk is een van de jongste leden van Delfia Batavorum met een zeer warm hart voor geschiedenis, in het bijzonder die van Delft. Hij zit in het eindexamenjaar van de International School of the Hague, en hoopt volgend jaar 'History' aan de universiteit van Oxford te gaan studeren. 

De Oud-Katholieke Kerk in Delft: een bijzondere plek met bijzondere voorwerpen
De Oud-Katholieke Kerk aan het Bagijnhof is een verborgen pareltje in de binnenstad van Delft. Wat veel mensen niet weten is dat hier ook vele bijzondere historische voorwerpen te vinden zijn. Tijdens de lezing wordt zowel aandacht besteed aan het gebouw en zijn geschiedenis, als aan de bijzondere voorwerpen die er bewaard worden.

Robin Voorn is pastoor van de Oud-Katholieke Parochie Delft en vertelt graag over deze bijzondere kerk waar hij pastoor van mag zijn. 

Alexander van Dijk Robin Voorn

 

ZoekenAgenda

donderdag 24 oktober 2019
Lezing Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Vormgever van de Republiek
donderdag 24 oktober 2019
Excursie Haastrecht
vrijdag 29 november 2019
Excursie naar Tentoonstelling Klein leven, grote impact – 150 jaar Gist
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.