Delfia Batavorum logo

Stadsbeschrijving van Delft van Lieve van Ollefen

 

Let op: Deze lezing is vanwege ziekte van de spreker geannuleerd!

Kunnen we ons Delft nog zo idyllisch voorstellen, zoals te zien is op de gravures van Lieve van Olleven uit het eind van de 18e eeuw? Hoe zagen Delft en de dorpen in de omgeving er twee eeuwen geleden uit? Waar hielden inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig?

Wie geïnteresseerd is in deze vragen, kan terecht bij de reisbeschrijvingen van ‘de Nederlandsche stad- en dorpbeschrijver’ Lieve vanOllefen (1749-1816). Van 1793 tot 1801 werkte hij aan een reeks beschrijvingen van steden en dorpen in Zuid- en Noord-Holland. De ligging van een plaats, bijzondere gebouwen, de bezigheden van de bewoners en de ontstaansgeschiedenis, het komt allemaal aan de orde. Voorafgaand aan iedere beschrijving vinden we schitterende gravures. 

Op donderdag 27 september 2018 neemt historicus Sander Wassing ons mee naar de tot nu toe vrijwel onbekende beschrijvingen van Lieve Ollefen. Hoe volledig is het venster op Delft dat Van Ollefen ons biedt en kloppen de gegevens allemaal? Wie was Lieve van Ollefen? Wat zien we precies op de gravure? Tijdens de lezingkomen deze vragen aan de orde en waant u zich in achttiende-eeuws Delft. 

  • Datum: donderdag 27 september 2018
  • Aanvang lezing: 20:00 uur
  • Locatie: Waalse Kerk (bij Het Prinsenhof)
  • Aanmelding niet nodig
  • Toegang: Leden Delfia Batavorum gratis, niet-leden € 5,-  

Sander Wassing

Sander Wassing volgde de studie waar zijn hart naar uitgaat: geschiedenis en deed dat aan de Universiteit Leiden.In 2013 studeerde hij af en sindsdien is hij werkzaam als freelance historicus. Hij organiseert lezingen, schrijftartikelen en verricht archiefonderzoek.Voor Delfia Batavorum hield hij in 2016 een lezing over de lotgevallen van Delftse beeldenstormers in1566.